Olet täällä

Meriläinen, Heikki: Heikki Meriläisen elämä hänen itsensä kertomana

Meriläinen, Heikki: Heikki Meriläisen elämä hänen itsensä kertomana. Porvoo: WSOY, 1927. 352 s.

Heikki Meriläisen elämä hänen itsensä kertomana
 

Kirjailija Heikki Meriläisen (1847–1939) muistelmateoksen ensimmäinen puolikas sisältää muistelmakuvien muotoon puetun elämäkertakuvauksen.

Teoksen loppuosa puolestaan sisältää joukon kronologisesti eteneviä kertomuksia, joiden kokoavana otsikkona on Viisikymmentäneljä ja puoli vuotta avioliitossa. Kertomusten päähenkilöinä ovat Kalle ja Lotta, joiden elämäntaivalta kirjailija kuvaa ensitapaamisesta Lotan kuolemaan. Kustantaja toteaa, että tämän kertomuskokoelman on Heikki Meriläinen kirjoittanut välittömästi vaimonsa kuoleman jälkeen; "hän on tahtonut siihen ikuistaa avioliittonsa sopusointuisuuden ja onnellisuuden". Kertomusten Kalle tarkoittaa siis Meriläistä itseään ja Lotta hänen puolisoaan Annia. Kuvaus noudattelee soveltuvin osin Meriläisen oman elämän kulkua.

Samoja tapahtumia on mukaillen kuvattu myös Meriläisen muissa elämäkerrallisissa teoksissa (Korpelan Tapani, Korpelan seppä, Kahleeton vanki, Kuusten juurella), mutta niissä on käytetty eri henkilön- ja paikannimiä.

 

Verkot oli viety järveen; kylvetty oli uudessa pienessä saunassa; lehmä oli navetassa, venhe rannassa; koira ja kissa nukkuivat lattialla. Oinasjärven selkä oli tyynnä; silmänkantaman päässä kuvastuivat sen pintaan saaret ja niemet. Mailleen menevä aurinko sulosti vihannoivan metsän ja nurmet; se sulosti järven kiviset rannat, kultasi kuusten latvoissa näkyvät marjankokoiset kävyn alut; loi neitseellisen ihanuuden hohtoseinäiseen asuinhuoneeseenkin. Sen akkunan edessä olevan pienen pöydän ääressä istuivat nyt Kalle ja Lotta katsoen Oinasjärven laitaa näkymättömälle suunnalle nauttien luonnon lumoavasta ihanuudesta. (s. 339)