Olet täällä

Mentula, Mooses: Jääkausi

Mentula, Mooses: Jääkausi. Helsinki: WSOY, 2016. 263 s.

jääkausi

Jääkausi
 

Koulukiusattu Helmi toivoo uutta alkua muuttaessaan isänsä kanssa pienelle kainuulaiselle paikkakunnalle. Pian hän saa huomata joutuneensa kiusaajien silmätikuksi myös uudella yläasteellaan. Tällä kertaa Helmi ei suostu uhriksi, vaan päättää selviytyäkseen nostaa asemaansa koulumaailman julmassa arvoasteikossa vaikka väkisin. Hän onnistuukin saamaan suosittujen luokkatovereidensa kunnioituksen, mutta elämä sisäpiirissä ei ole niin helppoa kuin ulospäin näyttää.

Helmin koulussa opettava keski-ikäinen Juha haluaa pysäyttää kiusaamisen koulussaan ja haluaa suojella Helmiä, mutta saakin itse kokea, miltä juorujen kohteeksi joutuminen ja ulkopuoliseksi jääminen tuntuvat. Sekä Helmi että Juha joutuvat punnitsemaan omaa arvomaailmaansa uudestaan.

Kirjassa mainitaan paikannimiä, jotka viittaavat Kuhmoon.

 

Illalla ennen nukkumaanmenoa Helmi katsoi seinällään olevaa kuvaa, jossa susi ja karhu söivät haaskalla. Hän avasi tietokoneen ja klikkasi ASMR-kanavalle. Taikapulverin puhallusta ei kuitenkaan tarvittu; arvosteleva ääni pään sisällä oli vaiti. Helmi sammutti koneen, asettui sängylle kyljelleen, kasvot seinään päin ja ryhtyi käymään läpi sormiaan. Jokaisen sormen kohdalla hän lausui toiveen, ettei kenellekään sattuisi mitään pahaa. (s. 68)