Olet täällä

Lönnrot-Lounela -kokoelma

Kajaanin lyseon lehtori Lauri Lounelan (1889-1970) perikunnan Oulun yliopiston Lönnrot-instituutille lahjoittama kokoelma siirrettiin kaupunginkirjastoon kesällä 2012, kun Kajaaniin yliopistokampus tyhjeni ja yliopiston toiminta siirtyi Ouluun. Kokoelma on sijoitettu pysyvästi Kajaanin kaupunginkirjastoon, mutta se on Oulun yliopiston omaisuutta.

Lönnrot-Lounela -kokoelma säilytetään maakuntakokoelman yhteydessä erillisenä kokoelmana. Kokoelma sisältää 35 hyllymetriä vanhaa kielitieteellistä, kansatieteellistä ja uskonnollista kirjallisuutta. Teoksia on yhteensä 2218 kpl, joukossa niin oppikirjoja, kalentereita, romaaneja, elämäkertoja, sanakirjoja kuin hartauskirjojakin. Vanhimmat ovat 1600-luvulta. 1800-luvulta on teoksia Elias-Lönnrotin omakätisin merkinnöin. Esimerkiksi kainuulaiskirjailijat Eino Leino, Ilmari Kianto ja Jussi Kukkonen ovat edustettuina. Raamattuja on eri kielillä, mm. arabiaksi  ja armeniaksi. Kokoelma on tarkoitettu vain lukusalikäyttöön, ei kotilainaksi. Kokoelman tiedot löytyvät Oula-tietokannasta alla olevasta linkistä. Kirjat on luetteloitu myös Kainet-tietokantaan.

Lauri Lounela oli Elias Lönnrotin veljen pojanpojanpoika, suomen kielen ja latinan opettaja ja innokas murteiden kerääjä. Kajaanin ylipistokeskuksen arkistossa olevat Lounelan murremuistiinpanot on siirretty Oulun yliopistoon.

Kokoelman tiedot Oulun yliopiston kirjaston tietokannassa: KYK Lönnrot-Lounela

 

Viimeksi muokattu

4.9.2020