Olet täällä

Leinonen, Tarja

Leinonen, Tarja: Lambada (2001) ja Talvivaara strawberries (2016).

Lambada

Suomussalmi: Myllylahti, 2001. 128 s.

Kehitysromaanin päähenkilönä on alle kolmikymppinen Tanja, joka asuu kukkatarhuri-isänsä kanssa Kajaanin Jormualla ja työskentelee isänsä kasvihuoneissa. Isä on vanhoillinen helluntailainen, mutta Tanja haluaa vapautua niin isänsä kuin uskonnonkin kahleista ja etsii kokeilujen kautta tietä itsenäistymiseen ja seksuaaliseen vapautumiseen. Tanjan pyrkimykset johtavat väistämättömään yhteentörmäykseen isän kanssa, ja asiat muuttuvat ratkaisevasti vasta sitten, kun isä joutuu sairauden vuoksi luopumaan määräysvallastaan.

Vuokatin seitsemän muhkuran yllä taivas oli mustansininen, muutamien kilometrien päässä satoi jo. Tanssisalin puolella Frederik tyttökuoroineen lähti tauolle, ja juhlapukuiset ihmiset tungeksivat terassille juomaan olutta.
– Otin sulle vadelmanmakuista. Jari ojensi muovista siiderituoppia Tanjalle.
– Oisin ottanu kaljan, Tanja sanoi.
– Ota minulta.
Tanjan toisella puolella seisova Henri ojensi tuoppiaan. Tanja otti tuopin vastaan ja joi haaleaa litkua monta suullista.
(s. 50)

 

Talvivaara strawberries

Joensuu: Kirjokansi, 2016. 147 s.

Romaani sijoittuu tuleivaisuuden Sotkamoon 2030-luvulle. Entisellä Talvivaaran kaivosalueella viljellään luomumansikkaa. Mansikoiden kasvua vauhdittavat uraanilähteet, sillä samaiselle mäelle on loppusijoitettu uraanijätettä. Viljelmän johtaja Gabriel Lerssi on palkannut töihin joukon kongolaisia maahanmuuttajanaisia, jotka herättävät kiinnostusta paikallisissa miehissä, mutta joiden läsnäolo aiheuttaa huolta matkailupitäjänä tunnetun Sotkamon päättäjissä. Talvivaaran ympärille kietoutuvat mansikkaviljelmän työntekijöiden ja perheiden tarinat.

Sireeni ulvahti tismalleen samalla minuutilla kuin se oli huutanut kaivoksen aikana. Jollain tavalla tämä rutiini piti Gabrielin järjissään menettämisen pelon jatkuvassa ristiaallokossa. Ylväs aika nikkeli- ja uraanilouhimon kipparina oli ohi – sen hän jo uskoi todeksi, mutta tämän yrityksen hän sotisi konsteja kaihtamatta loppuun, viimeiseen hengenvetoon saakka. (s. 8)