Olet täällä

Lasten- ja nuortenkirjoja

Lasten- ja nuortenkirjoja, jotka osittain sijoittuvat tai muuten liittyvät Kainuuseen.

Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuutta

 

Fagerström, Chrisse: Ratsutallin villi vuosi
Helsinki: Tammi, 1990. 141 s.

Ratsastuksenopettaja ja hevostallin omistaja Chrisse Fagerström kertoo kirjassaan Vantaalla sijainneen ratsutallinsa tapahtumista yhden vuoden aikana. Kirjan lopussa Fagerström kertoo, kuinka hän lähti kesäksi Sotkamoon ja perusti sinne kenttätallin, josta käsin hän järjesti matkailijoille ratsastusvaelluksia.

Kianto, Ilmari: Turjanlinnan satukirja / omille ja muille Suomen lapsille tehnyt opiksi ja huviksi Ilmari Kianto
Helsinki: Otava, 1915. 112 s.

Ilmari Kiannon omille lapsilleen sepittämien satujen joukossa on muutamia sellaisia satuja (mm. Turjanlinnan akkunaruudut ja Pikku Pojan kirkko), joiden kiinnekohtina on käytetty satuaineksia tutusta Turjanlinnasta ja lähiympäristöstä.

Lehtinen, Tuija: Siivet varpaiden välissä
Helsinki: Otava, 1989. 237 s.

Teini-ikäinen Tinni muuttaa yksinhuoltajaäitinsä kanssa maaseudulta Vantaalle. Hän menee uuteen kouluun ja tutustuu paikalliseen nuorisojengiin, jonka sisäpiiriin pääseminen ei ole helppoa. Tinni viettää aikaa jengin kanssa ja ihastuu jengin johtohahmon siskoon, Muskaan. Tinnin äiti aloittaa suhteen uuden miehen, Maurin, kanssa. Kaupunkielämä ei ole odotuksien mukaista seikkailua sen paremmin pojalle kuin äidillekään. Kainuussa liikutaan aivan tarinan lopussa, jossa Mauri ottaa Tinnin mukaansa Sotkamoon vierailulle sukulaistensa luo.

Lilja, Matti: Salainen tehtävä: seikkailuja vanhassa Lontoossa ja matka Kainuun erämaihin
Hämeenlinna: Karisto, 1949. 73 s.

Nuorten seikkailuromaanin päähenkilönä on afrikkalaisen Darian prinssi Pekka Aridi, alun perin kainuulainen Pekka Takaneva, ja hänen nuorikkonsa prinsessa Ilga. Dariassa pitää päämajaansa "Seitsemän Viisaan" veljeskunta, jonka tiedemiesjäsenten ihanteellisena päämääränä on ikuinen rauha maapallolla. Tiedemiesten tekemistä keksinnöistä, joiden asiapapereita säilytetään Lontoossa, ovat kiinnostuneita myös sotateollisuuden varjossa keinottelevat rikolliset. Pekan salaisena tehtävänä onkin siirtää veljeskunnan asiapaperit Lontoosta turvasäilöön Dariaan. Ennen kuin arvokas lasti on valmis siirrettäväksi, Pekka joutuu Lontoossa jännittäviin tilanteisiin ja ehtii käväistä myös entisessä kotimaassaan Suomessa. Yhdessä Ilgan kanssa Pekka käy Kainuussakin katsomassa harmaata kotimökkiään, josta hän on nuorena poikana orvoksi jäätyään joutunut lähtemään kohti tuntematonta tulevaisuutta. Teoksen alanimekkeen perusteella olisi voinut olettaa, että kirjassa kerrottaisiin Kainuusta enemmänkin; kuvaus Kainuun-matkasta on kuitenkin vain parisivuinen episodi kirjan lopussa.

Viivi Pusu ja säihkyvät sukset

Marttinen, Titta-Mari: Viivi Pusu ja säihkyvät sukset
Helsinki: Tammi, 2009.

Viivi Pusu –sarjan seitsemännessä osassa Viivi kavereineen lähtee Helsinkiin esittelemään elokuvaansa nuorten lyhytelokuvafestivaaleile. He yöpyvät hienossa hotellissa, ja mukana on myös Viivin isän tyttöystävä Carmen, joka luo uraa kirjailijana ja näyttelijänä. Matkalla sattuu monta kommellusta, ja kotiin palattuakin tekemistä riittää, sillä Viivin serkut Rasmus ja Justus ovat tulleet kyläilemään. Kirjan loppupuolella koko porukka ja joukko Viivin ystäviä matkustavat hiihtoloman viettoon Vuokattiin. Laskettelurinteessä kaikki ei mene ihan putkeen, ja ihastukset ja väärinkäsitykset mutkistavat kaverisuhteita, mutta lomasta tulee kuitenkin ikimuistoinen.

Nieminen, Markku: Juuso Jysy ja potkiva matkalaukku
Petroskoi: Karjala, 1991. 62 s.

Alun perin Kostamuksen koululaisille suunnatun satukirjan päähenkilönä on Juuso Jysy, jolla on omapäinen matkalaukku. Matkalaukku nimittäin määräilee, minne Juuso Jysyn on milloinkin matkustettava, ja lisäksi se potkii ihmisiä mitä sopimattomimmissa tilanteissa ja aiheuttaa siten pienempiä ja isompia katastrofeja. Kirjailija Markku Nieminen on todennut, että hän on omistanut kirjan yhden luvun Kuhmolle ja kamarimusiikille; luvussa kerrotaan sellististä, joka esiintyy musiikkifestivaaleilla erämaakaupungissa.

Olanterä, Tuula: Muuttolintu
Lapua: Herättäjä-yhdistys, 1978. 132 s.

Uskonnollisväritteinen nuorisokirja kertoo Olanterän perheestä, joka on ollut 12 vuotta lähetystyössä Namibiassa. Nyt perhe on palaamassa Afrikasta takaisin Suomeen. Isä ja äiti saavat opettajan paikat Kainuun Opistosta Paltamosta, jonne he muuttavat neljän lapsensa kanssa. Perheen matkaa Afrikasta Suomeen ja sopeutumista Paltamoon kuvaillaan erityisesti 9-vuotiaan Sinikan näkökulmasta.

Saastamoinen, Anja: Ihmeelliset kirjaimet: satuja ja tarinoita
Hämeenlinna: Karisto, 1956. 79 s.

Satu- ja tarinakirjasessa, joka sisältää kaikkiaan 13 kertomusta, on myös kaksi Kajaani-aiheista tarinaa: Kajaanin linnanraunioissa asustelevasta linnantontusta kertova Linnanraunioitten aarteet ja olympiavoimistelija-lääkäri Heikki Savolaisesta kertova Lastenkamarin kuuluisa lääkäri.

Väyrynen, Taru ja Tarmo: Karri ja öiset valot
Helsinki: Tammi, 1998. 137 s.

Nuortenkirjan päähenkilö Karri on juuri muuttanut Kainuusta Helsingin lähelle Korsoon. Korsossa 16-vuotias Karri tutustuu samanikäiseen Kirsikkaan, jonka avulla Karri alkaa totuttautua uusiin oloihin. Karri ja Kirsikka pääsevät sattumalta huumeliigan jäljille ja auttavat poliisia huumerikollisten kiinniotossa.