Olet täällä

Kymäläinen, Pekka: Pussin kuljettaja

Kymäläinen, Pekka: Pussin kuljettaja: syöpävuoden painajainen nurin vimmalla ja huumorilla. Helsinki: WSOY, 2002. 194 s.

 

Pussin kuljettaja
 

Kajaanilainen toimittaja Pekka Kymäläinen kertoo päiväkirjamuotoisessa kirjassaan sairastumisestaan peräsuolisyöpään, vaikeasta leikkauksesta, ankarista kivuista, säde- ja sytostaattihoidosta ja totuttautumisesta avanteeseen 42-vuotiaana syöpäpotilaana. Päiväkirja kuvaa puolen vuoden ajanjakson keväästä 2000, jolloin sairaus todettiin Kainuun keskussairaalassa, saman vuoden syksyyn, jolloin hoidot ovat takanapäin ja syöpä nujerrettu. Kymäläinen on kirjannut päiväkirjaansa toisaalta peittelemättömät tuntemuksensa vakavan sairauden puristuksessa, toisaalta mietteitään ajankohtaisista tapahtumista Suomessa ja maailmalla.

 

Torstaina 23.3.-00
Eilinen päivä oli kahden viikon ajan kovin. Kävin Oulun yliopistollisessa sairaalassa tutkimuksissa ja sisäisesti tehty ultraäänitutkimus oli tuskainen kokemus. Se kesti puoli tuntia ja takapuolessa oli koko ajan melko pitkä sondi, jota käänneltiin ja väänneltiin.
Takaisinpaluu omalla autolla Oulusta illalla oli sellainen, että Vaalan jälkeen minä huusin ja ajoin. Onneksi oli vähän liikennettä, että pystyi ajamaan lujaa ja suoraan Kaksin päivystykseen hakemaan kipupiikkiä. Sen kivun määrää ei voi tässä sanoin kuvata.
Muuten tutkimukset onnistuivat. Tapasin tietenkin sädelääkärin, jonka kanssa juttelin pitkään. Tietokonekuvaukset ja tuskainen ultra paljastivat, ettei kasvi ole levinnyt mihinkään muualle. Kasvi sijaitsee peräsuolen oikeassa reunassa ja on pieni. Mutta se on liian alhaalla, jotta sulkijalihas voitaisiin pelastaa. Siksi nyt yritetään pienentää kasvia mahdollisimman paljon sädehoidolla. – – (
s. 43)