Olet täällä

Kulomaa, J.K: Linnanpäällikön tytär

Kulomaa, J.K: Linnanpäällikön tytär. Pori: Satakunnan kirjateollisuus, 1933. 279 s.

Linnanpäällikön tytär
 

Historiallinen romaani kertoo Kajaanista muutamia vuosia Kajaanin linnan räjäyttämisen jälkeen. Linnanpäällikkö Troliinin huikenteleva vaimo on tyytymätön vaatimattomaan elintasoon Kajaanissa. Linnanpäällikön luona käyvä venäläinen kapteeni Shirajeff lupaa Troliinille aimo korvauksen, jos tämä lupaa olla puuttumatta venäläisten kauppiaiden salakauppaan Kainuussa. Vaimonsa yllyttämänä Troliin suostuu ehdotukseen. Samalla vierailulla Shirajeff ihastuu Troliinin tyttäreen Annaan ja lupaa hakea hänet morsiamekseen Venäjälle syksyllä. Troliinin vaimokin on innoissaan kuvitellessaan koko perheen pääsevän naimiskaupan ansiosta rikkaan Shirajeffin hoviin Venäjälle. Anna alkaa odottaa lasta Shirajeffille, mutta Shirajeff ei lupauksestaan huolimatta palaakaan syksyllä Kajaaniin noutamaan Annaa omakseen.

Teoksessa on ristiriitainen tieto, että Kustaa-kuningas olisi rakennuttanut Kajaanin linnan (s. 119). Linnan rakentamisesta päätti todellisuudessa kuningas Kaarle IX.

 

Niiden muutamien kymmenien askelten aikana, jotka hänellä oli enää astuttavana, hän ehti ajatuksissaan käydä läpi koko nuoren ja lyhyen elämänsä, aivan pikkutapahtumia myöten. Hän näki itsensä juoksentelemassa ensin pienenä tyttösenä Turun kaduilla, sitten Kajaanissa. Kuvat vaihtuivat alinomaa. Hän oli jo kasvanut, käveli Olavin ja Eliinan kanssa Kruununpuodin mäellä ja koskien rannoilla. Hän näki selvästi kotinsa, äitinsä ja isänsä, koko elämänsä. Sitten Shirajeff muistui hänen mieleensä. Hän näki itsensä katselemassa ihaillen Shirajeffiin ja lepäämässä hänen sylissään. Näinä muutamina lyhyinä hetkinä hän sai katsella kaikkea kuin kuvastimesta, ikäänkuin taikapeili olisi asetettu hänen silmiensä eteen, sillä viimeiset hetket olivat oudolla tavalla kirkastaneet hänelle kaiken menneen. (s. 276)