Olet täällä

Kulomaa, J. K: Kainuun sissit

Kulomaa, J. K (= Jussi Kukkonen): Kainuun sissit: seikkailukertomus. Helsinki: Otava, 1929. 118 s.

Kainuun sissit
 

Nuorten seikkailukirja kertoo isonvihan melskeistä, kun venäläiset aloittavat Kajaanin linnan piirityksen ja tuhoavat häikäilemättömällä julmuudella Kainuun taloja ja asukkaita. Myös Kemppaisen talo kaukana Ristijärven ja Hyrynsalmen välisellä laajalla salolla joutuu vainolaisten hyökkäyksen kohteeksi. Metsästämässä olleet pojat Jouko ja Veikko säästyvät verilöylyltä, mutta heidän isänsä ja äitinsä tapetaan ja Irja-siskon vievät vainolaiset mennessään. Tästä saa alkunsa monivaiheinen tapahtumaketju, jonka aikana Jouko ja Veikko auttavat piiritetyn Kajaanin linnan asukkeja ja onnistuvat pelastamaan siskonsa kaksikin kertaa vainolaisten kynsistä. Heidän seuraansa liittyy myös haavoittunut nuori sotilas Otso Kuula.

Venäläiset piirittivät ja räjäyttivät Kajaanin linnan 1716.

 

– Toivotaan, että siskosi säilyy kolmannen kerran vangiksi joutumasta, sanoi Korhonen. Meidän on nyt etsittävä sellainen piilopaikka, jossa saamme oleilla rauhassa… Mitäs arvelette, miehet? Se ei saisi olla kovin kaukana Kajaanista.
– Vuokatin vaaralla on metsäsusille sellaisia piilopaikkoja, ettei niihin vainolaisten vainu kanna, sanoi eräs sotkamolainen sissi, nuorenpuoleinen arpinaama.
– Partanen tuntee kyllä paikat, kun on syntynyt ja kasvanut Vuokatin rinteillä, totesi hänen toverinsa.
– Vuokatille siis aamuista latua pitkin, kehoitti Korhonen. – Jaksaako tyttö hiihtää?
– Jaksan minä, kun saan käsineet.
Irjan kannoilla hiihtävä Kuula kiirehti tarjoamaan toiset kintaansa. Sitten lähdettiin taas aamuyöstä nousseen kuun valaisemia järviaukeita pitkin kohti Vuokattia, jonka korkea hahmo seitsemine kukkuloineen häämötti kaukana kuin jättien linnoitus.
(s. 73–74)