Olet täällä

Krogerus, Timo: Russakkamies

Krogerus, Timo: Russakkamies. [Kemi]: Nordbooks, 2010 (2. korjattu painos 2014), 228 s.

Krogerus, Timo: Russakkamies
 

Entinen pappi Jalmari Hulukkonen on menettänyt omaisuutensa ja koko entisen elämänsä peliriippuvuuden seurauksena. Lapsuudenkoti Kainuun korvessa on kovia kokeneen miehen viimeinen pakopaikka. Seuraa hänelle pitää russakka, jonka hän pyydystää elätiksi lasipurkkiin. Jalmari juttelee otukselle entisestä elämästään ja maailmanmenosta. Vanhat riippuvuudet alkavat pian riivata miestä, hän syyttää ongelmistaan pelikoneita. Sattuu onnettomuus, joka on Jalmarille viimeinen pisara, ja hän lähtee kostoretkelle peliautomaattiyhdistystä vastaan. Hän sotkee yllättävän älykkääksi keskustelukumppaniksi osoittautuneen lemmikkinsä mukaan kyseenalaisiin suunnitelmiinsa.

 

Russakka odotteli lasipurkissa ikävystyneen näköisenä. Liikkumatilat olivat varsin rajalliset eikä lasipohjan kiertäminen loputtomasti oikein jaksanut kiinnostaa. Tulija käveli kaapille ja otti käteensä puolityhjän pontikkapullon.
“Älä yritä!” ärjäisi lasipurkin vanki. ”Sinä lupasit olla tämän päivän ilman myrkkyä.”
”Ajattelin ottaa vain ihan pienen”, puolusteli kaapilla olija.
”Tiedät, ettei se jää siihen. Jos otat yhden, otat toisen, ja sitten se on taas menoa”, kielsi hyönteinen.
”Kuulehan nyt! Minä olen sentään ihminen ja aikuinen mies. Kyllä minä tiedän, miten paljon ja milloin minä viinaa juon. Älä sinä ala rupinen russakka komentelemaan minua!” ärisi mies kiukkuisena.
”Sopimus on sopimus! Lupaus on pidettävä!” vaati lemmikkieläin tiukasti.
(s. 66)