Olet täällä

Kohelo, Pauli: Ohessa tilinumeroni

Kohelo, Pauli: Ohessa tilinumeroni. Helsinki: Siltala, 2008. 109 s.

ohessa tilinumeroni

Ohessa tilinumeroni
 

Pauli Kohelo on paitsi kirjailijan salanimi, myös teoksen kertojahahmo. Ristijärveläinen metsuri on kokenut lapsena kauheuksia ja jäänyt orvoksi. Aikuisena hän etsii rauhaa henkistymisestä ja filosofisista pohdinnoista. Kirja parodioi elämäntaito-oppaista tuttuja teemoja, kuten itsensä etsimistä ja hyväksymistä, henkistä kasvua ja matkaa omaan sisimpään. Tarinan välissä on runomaisia mietelmiä, joissa on niin ikään parodinen ote.

 

 

Pyhiinvaelluksen pointti on siinä, että matka on pitkä, miltei mahdoton. Perillä odottaa pyhä kohde tai sitten pelkkä matka on sitä pyhää (ja sattuuhan pitkälle matkalle muutenkin pyhäpäiviä).
Ristijärveltä Tuuriin on matkaa 387 kilometriä. Lähdimme matkaan Häikäistyksen pihasta tyhjin mielin. Tarkoituksena oli taivaltaa noin 40 kilometriä päivässä, joten arvelimme olevamme perillä noin kymmenessä päivässä.
Heti ensimmäisessä tienristeyksessä, parinsadan metrin päässä kotoa, tunsimme ensimmäisen kerran henkisyyden läsnäolon. Olimme toisia kuin lähtiessämme ja millaisia olisimmekaan seisoessamme Tuurin kyläkaupan runsaiden hyllyjen äärellä! Mieliala oli korkea kuin taivas joka lankesi yllemme Kaiken olevaisen myötäavustuksella.
(s. 58)