Olet täällä

Kinnunen, Raimo J: Anna

Kinnunen, Raimo J: Anna. [Helsinki]: Art House, 1998. 372 s.

Anna
 

Romaanin alussa eletään syksyä 1944 Vaalassa. Kirjan kertojaminänä on Johannes Kilpeläinen, 15-vuotias koululainen, joka rakastuu vuotta vanhempaan Anna Haihuntiehen. Anna on tullut Vaalaan inkeriläissyntyisen äitinsä kanssa, ja he haluaisivat Vaalasta asutustilan. Äiti painostaa Annan taloudellisista syistä naimisiin valvontakomission paikallispäällikön Risto Raappanan kanssa. Anna on avioliitossaan onneton ja pitää edelleen tiiviisti yhteyttä Johannekseen. Johannes käy koulua Oulussa, ja Annakin oleskelee sen vuoksi Oulussa Riston kaupunkiasunnossa. Risto aavistaa, että Anna ja Johannes ovat pettäneet häntä, ja hän pahoinpitelee Annaa ja yrittää jopa lähettää tämän inkeriläisjunassa Neuvostoliittoon. Toukokuussa 1945 asiat ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että Anna epäilee olevansa raskaana Johannekselle.

Raimo J. Kinnunen on jatkanut Annan ja Johanneksen tarinaa edelleen oman kustantamonsa Athanorin julkaisemissa romaaneissa Anna Haihuntie (2002), Anna ja Johannes (2002) ja Linnunitkupuu (2007).

 

Anna oli ihana, mutta Risto oli hermostunut ja yskäinen, hänen äänensäkin oli äkämystyneen tuntuinen. Niillä on nyt menossa jahti.
Jahtaavat jotakin kummaa, josta on löydetty merkkejä, ja josta isä ei suvainnut puhua, koska hän (osoitti kädellä joen yli Vaalaan) tiesi siitä sellaista, jota ei kukaan muu tiennyt. Se liittyi entisiin suojeluskuntalaisiin ja muihin sotilaisiin. Minua se ei kiinnostanut, sillä minua kiinnosti vain Anna ja kaikki se, mitä oli edessä: kesä, ehkä työt Jylhämässä, yöt Annan äidin Henriikan luona, mahdollinen tapaaminen Annan kanssa Sotkansaaren sillalla tai metsässä, tai Tolkan soilla, taikka möljillä kosken kuohujen ääressä.
(s. 185–186)