Olet täällä

Kettunen, Unto: Kajaanilainen rapsodia

Kettunen, Unto: Kajaanilainen rapsodia. Rusutjärvi: Reuna, 2013. 357 s.

Kajaanilainen rapsodia
 

Muistelmateos alkaa Sonkajärveltä kirjailijan isän, Eino Kettusen tarinasta. Kirjan alkupuolella kuvaillaan hänen kasvuvuosiaan ja aikuistumistaan. Eino Kettunen muuttaa myöhemmin Kajaaniin työn perässä. Hän elää Kajaanissa talvi- ja jatkosodan vuodet, ja perustaa perheen. Isän tarinasta siirrytään Unto Kettusen omiin lapsuus- ja nuoruusmuistoihin. Teoksessa kuvataan muun muassa sodan jälkeistä Kajaania ja muistellaan paikallisia ihmisiä. Kirjan lopussa isä kertoo Untolle Urho Kekkoseen liittyvän salaisuuden.

 

Siihen jumalan aikaan uutiset, joista lehdissä ei tohdittu kirjoitella, kulkivat suusta suuhun ja levisivät salamavauhtia kaikkien tietoon. Alkuperäinen tarina muokkautui jokaisessa siirtymässä jossain määrin uuteen uskoon, ja palautuessaan alkuperäisen jutunkertojan korviin se oli jo täysin muuntunut.
Intiimit tarinat saivat uutta väriä ja hekumaa varsin nopsasti. Parhaimmillaan kajaanilainen tarinankertoja oli silloin, kun hän pääsi sisällyttämään kertomaansa juttuun oman osuutensa. Siinä ei vaatimattomuudesta jäänyt jäljelle kuin vähäinen muisto.
(s. 170–171)