Olet täällä

Kesäkuun kokoelmateos

Kajaanin taidemuseon kuukauden kokoelmateos

Palvelut

KESÄKUUN KOKOELMATEOS
Niilo Hyttinen, Muistoja, 1983, hiili paperille

Niilo Hyttinen, Muistoja, 1983, hiilipiirustus

Kesäkuun kokoelmateoksen valitsi nuoriso-ohjaaja, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen. Hän kommentoi poimimaansa teosta seuraavasti:

Teos pysäyttää äärelleen pohtimaan, mitä kaikkea näiden Hyttisen kuvaamien ihmisten elämänpolun varrelle on mahtunut; millaista elämä on ollut, mikä on ollut heille tärkeää ja mitä eletystä elämästä on jäänyt muistoihin. Samalla se laittaa rauhoittumaan itselleni merkityksellisten muistojen äärelle sekä pohtimaan, mitä joskus tulevaisuudessa tulen muistamaan tästä ajasta.

Niilo Hyttisen teokset puhuttelevat minua tietynlaisella rujoudellaan ja kaunistelemattomuudellaan. Hän ei ole yrittänyt kuvata elämää sellaisena, kun hän tai joku muu tahtoisi sen olevan, vaan sellaisena kuin se hänen silmissään on. Sosiaalisen median filttereiden kyllästämässä ajassa on hyvä pysähtyä aika ajoin katsomaan elettyä elämää nöyränä silmästä silmään.

Puolankalaiseen pienviljelijäperheeseen syntynyt, myöhemmin oululaistunut taidemaalari Niilo Hyttinen (1940-2010) tunnettiin voimakkaana kannanottajana ja kainuulaisen todellisuuden kuvaajana. Hyttinen debytoi Helsingissä vuonna 1967 opiskeltuaan ensin Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1961-1965.

Hyttinen poimi vaikutteita muun muassa pop-taiteesta, sosialistisesta realismista ja käsitetaiteesta. Teosten aiheina olivat usein kehitysalueiden ihmiset ja heidän kohtaamansa ongelmat. Hän käsitteli teoksissaan ihmisen asemaa esimerkiksi alueellisuuden ja paikallisuuden sekä kapitalismin ja markkinatalouden paineissa. Hyttinen tunnettiin myös erinomaisena muotokuvamaalarina.