Olet täällä

Kauko, Jorma: Kiveliön seikkailijat

Kauko, Jorma: Kiveliön seikkailijat. Hämeenlinna: Karisto, 1948. 103 s.

Kiveliön seikkailijat
 

Poikien seikkailukirjan päähenkilöinä ovat pikkukaupungin postimestari ja hänen 14-vuotias poikansa Eero sekä kaksi Eeron kaveria, Erkki ja Lauri. Retkikunta lähtee syyskuun alussa eräretkelle Suomussalmen pohjoisosiin, missä pojat saavat kalastaa ja metsästää ja viettää reipasta ulkoilmaelämää luonnon sylissä. Postimestarin opastuksella pojat oppivat uusia erämiehen taitoja sekä kunnioitusta metsän riistaa ja Jumalan luomakuntaa kohtaan. Retken huipennukseksi matkue vaeltaa Kuusamon puolelle Julman-Ölkyn rotkojärvelle. Siellä Erkki joutuu silmätysten karhun kanssa, mutta karhu saadaan kaadettua ja Erkki pelastettua. Tämän jälkeen retkikunta tapaa yllättäen karismaattisen erakon, joka ojentaa pojille niin hengellisiä kuin aineellisiakin lahjoja.

 

Kolmannen päivän aamuna, kun verkot oli nostettu, kalat perattu, verkot pantu suojaan saunan sisälle kuljeskelevien eläinten varalta, nostivat erämiehet reput selkäänsä, ottivat aseensa, sulkivat pönkällä "kotinsa" oven ja lähtivät astumaan kohti pohjoisen suuria sydänmaita.
Koirat vilahtelivat jälleen edessä. Repuissa painoi kolmen päivän eväs.
Ja päämääränä oli saloasukkaiden joskus mainitsema, salaperäinen Julma-Ölkky, korkeiden vaarojen keskellä, syvällä vuorirotkossa sijaitseva korpilampi. Siitä he kaikki olivat kuulleet monta outoa tarinaa, viimeksi tänne tullessaankin. Sinne oli nyt tarkoitus, sitä tutkimaan ja niitä seutuja samoilemaan.
(s. 53–54)