Olet täällä

Kajander, Kalle: Nälkämailta

Nälkämailta
 

Teos on matkakertomus Kajanderin Koillis-Suomen-matkalta joulukuussa 1902. Kajander kierteli matkallaan Kainuussa ja käväisi myös rajantakaisessa Karjalassa, Taivalkoskella ja Oulussa. Kirjoittaja päivittelee Kainuun heikkoja kulkuyhteyksiä, russakoiden ja lutikoiden paljoutta, mökkien siivottomuutta, kadon aiheuttamaa ruokatavarain niukkuutta ja elämisen kaikkinaista ankeutta nälän ja puutteen puristuksessa. Hän pohtii myös, johtuuko köyhyys ja kurjuus osittain myös Kainuun miesten saamattomuudesta, kun heiltä ei näytä liikenevän aikaa eikä tarmoa talonpitoon ja viljelysten kohentamiseen.

Teoksessa on matkakuvien lisäksi myös faktatietoja tervanpoltosta ja Kainuun kuntien taloudellisista oloista.

 

Jutellaan siinä kaikenmoista, mutta pääasiassa sentään tästä nykyisestä huonosta vuodesta. – Ei saatu heilläkään mitään, ei viljaa, ei perunoita eikä paljon heinääkään. Mikkona täytyi jo lähteä jauhon hakuun, vaan rahaa kun ei ollut, niin ei kauppias antanut velaksi. Täytyi lähteä Kiehimän suuhun ja tehdä siellä oululaiselle kontrahti ensikesäisestä tervasta, jota vastaan sai kahden jauhosäkin hinnan. Ja velkaa on jo samalle oululaiselle entuudestakin.
Velka tietysti kasvaa ja sama oululainen imee lopulta koko talon tervoineen päivineen niinkuin puutiainen, ja imee ja on jo osaksi imenytkin koko Kajaanin kihlakunnan.
(s. 23–24)