Olet täällä

Kajaanin taidemuseon näyttelyarkisto

Kajaanin taidemuseon näyttelyarkisto

Palvelut

2018     2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011 

2019

 

6.6.–25.8.2019
SUURI TUNTEMATON
Heidi Kilpeläinen

Taidemaailman tietoisuuteen HK119-artistina ilmestynyt Heidi Kilpeläinen ei ole sukunsa ensimmäinen esiintyjä. Kainuussa syntynyt jättiläiskasvuinen Daniel Cajanus (1703–1749) osasi kääntää voitoksi oman huomionarvoisen mittansa ja päätyi esiintymään ympäri Euroopan. Nyt hän jatkaa elämäänsä Suuri tuntematon -näyttelyssä, jossa Kilpeläinen käsittelee Cajanuksen kautta mm. maahanmuuton teemoja.
Land of Dreams -videoteoksessa taiteilija rakentaa siltoja eri maailmojen, sukupolvien ja kulttuurien välille. Sen lauluhetkissä paljastuu pienten eleiden ja jakamattoman huomion merkitys. Toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kohtaavat, kun Kilpeläinen esiintyy niin sotainvalideille kuin turvapaikanhakijoillekin. 
Näyttely puhuu rajattoman vieraanvaraisuuden, huomaavaisuuden ja välittämisen puolesta.

21.2.-12.5.2019
KYLPIJÄT
Jasmin Anoschkin, Emma Helle, Tommi Toija

Kolmen kuvanveistäjän ensimmäisessä yhteisnäyttelyssä kosketellaan kehon, puhdistumisen ja nautinnon teemoja. Heille on yhteistä aistilähtöinen kuvien veistäminen, jossa teokset muotoutuvat intuitiivisesti suoran kosketuksen vaikutuksesta. Aistillisten kokemusten salliminen on kepeää, mutta samalla tärkeää. Erilaiset kehot ja niiden teot voivat päätyä myös vallankäytön ja kieltojen kohteiksi, mistä taidemuseon putka synkällä läsnäolollaan muistuttaa. Anoschkinin, Helteen ja Toijan kahlitsemattomat hahmot asettuvat esiin vapauden merkeissä. Veistosten lisäksi esillä on videoteoksia ja piirustuksia.
Kuraattori: Veikko Halmetoja

 

2 0 1 8

16.12.2018-3.2.2019
KUIN KUKKIVA OKSA

Urho Kähkönen
Kuhmolaisen taiteilijan Urho Kähkösen näyttely hahmottaa ihmisyyden peruskysymyksiä ja niihin liittyvää vastuuta. Teosten kautta tarkastellaan myös läsnäoloa ja muistoja sekä niiden katoavaisuutta. Esillä on lisäksi taiteilijan ohjaamien erityisryhmien yhteisöllisiä taideteoksia. Osa taiteilijan omista teoksista on syntynyt Espanjan Andalusiassa.

24.5.-26.8.2018
Vexi Salmen kokoelma

Suomalaisten rakastama sanoittaja on kerännyt vuosikymmenten aikana merkittävän taidekokoelman. Kesänäyttely esittelee kokoelmasta sekä uusinta suomalaista nykytaidetta että saksalaista maailmansotien välistä ekspressionismia, jota natsi-Saksassa nimitettiin rappiotaiteeksi.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan Taidemuseon kanssa, jolle Vexi Salmi on lahjoittanut kokoelmansa.

11.2.-6.5.2018
NÄKYVÄKSI NEULOTTU
Liisa Hietanen, Hyäryllistä-ryhmä, Rósa Sigrún Jónsdóttir, Elina Juopperi, Melek Mazici, Annukka Mikkola, OLEK & Michelle P. Dodson, Ulla Pohjola, Sonja Salomäki, Suvi Solkio, Minna Soraluoma, Sanni Weckman

Kuvataide kohtaa käsityön, kun lankapohjaisia teoksia tekevät taiteilijat puhaltavat uutta henkeä perinteisiin käsityön työtapoihin ja aiheisiin. Näyttely osoittaa, että pehmeäksi mielletty käsityö voi ottaa kantaa ja langalla voi myös maalata tai perinnetekstiileillä veistää. Yhteistyössä Keravan taidemuseon kanssa, kuraattorina taiteen tohtori Minna Haveri.

 

2 0 1 7

14.12.2017 - 21.1.2018                 
METSÄN SYLI
Jaana Bombin ja Reijo Haukia, valokuvia ja veistoksia

Jaana Bombinin ja Reijo Haukian näyttelyssä kiven ikiaikaisuus kohtaa valokuvan hetkellisyyden. Oman tarinan ja ilmaisun keinoin taiteilijat matkaavat kohti luonnon näkymätöntä olemusta.

21.9.- 26.11.2017
MINUN SUOMENI
Irmeli Huhtala, Anne Siirtola, Suohpanterror, Viggo Wallensköld

Esillä myös Yleisradion Oi maamme! -projektissa arkistofilmeistä syntyneitä videoteoksia.
Miltä näyttää 100-vuotias Suomi vähemmistöjen näkökulmasta tarkasteltuna? Minun Suomeni -näyttely pohtii, miten suhtaudumme erilaisuuteen sekä vieraisiin kulttuureihin ja henkilöihin, joiden tapoja tai arvoja emme tunne. Minun Suomeni -näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

15.6.- 3.9.2017
Juho Karjalainen

Juho Karjalaisen näyttely esittelee taidokkaan graafikon aivan uusimpia symbolistisia eläinaiheita hänen varhaisemmasta tuotannostaan tuttujen ihmistä ja maisemaa kuvaavien teosten rinnalla. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Jyväskylän ja Lappeenrannan taidemuseoiden kanssa.

9.4. - 31.5.2017
HAJOTTAJA – SEN TODISTAJAT JA SIVUSTAKATSOJAT
Mayumi Niiranen-Hisatomi

Japanissa syntynyt ja Kajaanissa asuva taiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi tutkii maalausta, sen historiaa ja ihmisten välisiä yhteyksiä mikrotason maailman ja siellä lymyävien hajottajien kautta. Hän pohtii taiteessaan sitä, kuinka kaikki elävät olennot ovat sidoksissa toisiinsa joko syöjinä tai syötävinä ja kuinka jokainen keho itsessään sisältää koko elämän kiertokulun. Hajottajan tavoin hän leikkelee työssään taidemaalarin ja maalauksen, järjestää palaset uudelleen ja esittelee tuotoksen, joka ilmentää hänen tutkimustaan.

9.2.– 26.3.2017
CAJ BREMER
Takaisin Karjalaan
Unimaailmani

Suomalaisen kuvajournalismin uranuurtajan Caj Bremerin valokuvat Karjalankannakselta sekä Vienan- ja Aunuksen-Karjalasta vuosina 1979­–1982 poikkeusluvin toteutetuilta matkoilta kertovat legendaaristen runokylien asukkaiden arjesta ja neuvostoajan elämänmenosta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Gallen-Kallelan Museon kanssa. Lisäksi näyttelyssä on esillä Unimaailmani, Bremerin aivan uusimpia valografiikka-teoksia.

 

2 0 1 6

4.2. – 3.4.2016
VIISI HUONETTA

Kuvanveistäjä Maija Helasvuo, performanssi- ja videotaiteilija Helinä Hukkataival, kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Johanna Ilvessalo, kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Anni Rapinoja, taidemaalari Anne Tompuri ja taidemaalari-graafikko Annu Vertanen
Viisi huonetta -nimellä vuodesta 2007 esiintyneen eri kuvataiteen aloja edustavan rautaisen ryhmän näyttelyssä on teoksia papanakruunuisita performanssiin.

14.4.-31.5.2016
KUUMAA PUUROA JA KUMIPERUNOITA
Andy Best & Merja Puustinen

Andyn ja Merjan riemukkaat, ilmatäytteiset veistokset houkuttelevat aistimaan taidetta koko keholla. Näyttelyn aikana järjestetään myös taiteilijaparin suunnittelemaa osallistavaa työpajatoimintaa.

16.6.-11.9.2016
TRANSITIONS OF ENERGY
Flavia Bigi, casaluce/geiger & synusi@cyborg, Juliana Herrero, Sissa Micheli ja Francesca Romana Pinzari

Viisi kansainvälistä taiteilijaa tutkii teoksissaan energiaa sen erilaisissa ilmenemismuodoissa. Ääni- ja videoinstallaatioiden sekä valokuvien kautta käsitellään ihmisen henkisyyteen, tunne-elämään, ilmastonmuutokseen, virtuaalimaailmaan ja ihmisten väliseen kanssakäymiseen sisältyvää energialatausta. Näyttelyn on kuratoinut roomalainen taidehistorioitsija Lorella Scacco.

29.9.–27.11.2016
JOKAMIESLUOKKA 
Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä

Valokuva on puheen korvike ja muistin jatke. Valokuvalla kerromme tarinoita itsestämme ja toisistamme. Kameran edessä voi ottaa haluamansa roolin, poseerata, olla tähti – ja sen takana voi uskaltautua vieraille seuduille vieraiden ihmisten seuraan.
Heti näyttelyn avauduttua on tarjolla kovan luokan konsertti, kun Lyhty ry:n musiikkityöpajasta kulttimaineeseen ampaissut punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyy Kajaanissa Kaukametsän salissa 30.9. klo 19.

15.12.2016–22.1.2017
Latitude 64. leveyspiiri – Tapahtumia ajassa

Philipp Dommen, Ariadna Donner, Philip Donner, Nicholas Galanin, Juha Sven Korhonen, Klaus von Matt, Ann Naustdal, Catarina Ryöppy
Latitude 64. leveyspiiri – Tapahtumia ajassa -näyttely kuljettaa katsojan Alaskan alkuperäiskansojen, tlingitien ja yupikien asuinsijoilta Norjan ja Siperian kautta Kuhmon Iivantiiran kylään. Lasse Naukkarisen videolla taiteilijat kertovat omasta työskentelystään ja teoksistaan.

 

2 0 1 5

10.12.2014 – 18.1.2015
MUUTOKSEN TUULET

Kajaanin Kuvataiteilijoiden uusimpia teoksia 60-vuotisjuhlanäyttelyssä

5.2. – 22.3.2015
Jussi Karjalainen ja Ilja Karsikas: NAAPURIT 

Kirjoja, levynkansia, julisteita, lastenkirjakuvituksia, liikkuvaa kuvaa.  Lapsuuden kaverit ja työhuonenaapurit suunnittelivat koko perheelle elämyksellisen näyttelyn, joka on runsas katsaus kuvituksen ja graafisen suunnittelun maailmaan.

9.4. – 24.5.2015
Rakenteilla - Tuija Heikura

Isoa taidetta pienistä osista. Kajaanilaisen kuvanveistäjän teokset ovat visuaalisia runoja: maailma voi syntyä vaikka värikynän teristä. Taiteilija tutkii suhdetta rakennettuun tilaan; lasten ja nuorten työpajoissa rakennetaan majaa ja veistosinstallaatiota, jotka valmistuttuaan muuttuvat osaksi näyttelyn tilataidetta.

11.6. – 13.9.2015
Reidar Särestöniemi  (1925-1981)

Kittilän komeetta maalasi pohjoisen luontoa paratiisin väreissä. Kesäyön valo, ruskan paletti, ensilumi tuntureilla tai suopursujen kukinta ovat piirtyneet kankaalle mieleenpainuvin vedoin. Rohkeus ja suuripiirteisyys tekivät hänestä yhden aikansa kuuluisimmista suomalaisista taiteilijoista. Yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon kanssa.

1.10. – 22.11.2015
SATUMAA –  valokuvaprojekti Kainuusta
Maria Gallen-Kallela, Aapo Huhta, Helen Korpak, Juuso Westerlund

Mitä on jäljellä tarujen Suomesta globaalissa nyky-yhteiskunnassa? Ammattilaisvalokuvaajien tutkimusretki runonlaulajien, laajojen metsien ja rajamaan maakuntaan. Miltä näyttää kainuulainen todellisuus tänään?

10.12.2015 – 17.1.2016
PERINTÖ - Art Kainuu -ryhmä

Ulla Harju, Pekka Homanen, Heikki Huotari, Leo Karsikas, Kaarina Kuusisto-Lukkari, Urho Kähkönen, Jukka Laukkanen, Sanna Vihanto
Kuvanveistäjä, graafikko, keraamikko, maalari – dynaaminen joukko eri alojen kainuulaisia kuvantekijöitä on toiminut vapaana ryhmänä vuodesta 2010. Yhteisnäyttely syntyy uusista, ajankohtaisista teoksista kuraattori Janne Kauppisen valitseman teeman ympärille.

 

2 0 1 4 

13.10.2013 – 16.2.2014
Lastenjuhlat

Sovita värisukkia, tee oma flashmob, soita keraamisia veistoksia ja kuuntele, mitä Äänikaappi kertoo. Nykytaide saa lapset innostumaan, jonottamaan, leikkimään. Sopii myös aikuisille!
Mukana Maiju Ahlgrén, Heidi Helenius & Eeva Niemi, Pekka Jylhä, Marja Kolu, Outi Markkanen, Charles Sandison, Nanna Susi, Katja Tukiainen, Anne Vasko ja Maaria Wirkkala.

5.3. – 14.5.2014
Paratiisin hedelmiä - puolalaista nykykansantaidetta

Taidemuseo hehkuu paratiisin väreissä, kun puuveistäjien hedelmäpuut, lintuparvet sekä Aatamit ja Eevat täyttävät sen runsaine yksityiskohtineen. 
Puolalaisten itseoppineiden taiteilijoiden teoksissa kukkii luovuus ja rohkeus, ne ovat syntyneet sisäisestä kipinästä ja tekemisen pakosta. Maalaukset loihtivat eteemme kiehtovia mielikuvitusmaailmoja, grafiikan pikkutarkkoja yksityiskohtia jaksaa ihailla kauan.
Teokset ovat Sleesian museon, Krakovan Etnografisen museon ja keräilijä Leszek Macakin kokoelmista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

1.6. – 14.9.2014
Taiteen puutarhuri

Kajaanilaisen Tuomo Sepon taidekokoelman jokainen teos on hankittu huolella ja rakkaudella, omaan näkemykseen ja tunteisiin luottaen. Omaperäinen kokoelma on syntynyt, kun keräilijä on ostanut vain itseään puhuttelevia teoksia - kuin taiteen puutarhuri, jota kiehtovat milloin hehkuvat värit, milloin tarkat viivat.
Taidemuseon kesänäyttelyssä kokoelmasta nousevat esiin erityisesti Ahtelan, Reino Hietasen, Tapani Raittilan, Ellen Thesleffin, Rafael Wardin ja Veikko Vionojan teokset.

1.10. – 23.11.2014
Riikka Keränen

Voiko kuvanveistäjän materiaaleina olla pöly ja matonkuteet? Riikka Keräsen (s. 1984) taide syntyy aineksista, joita hän löytää kotinsa vinteiltä ja varastoista - vanhat vaatteet ja kankaat, hirvennahkat ja puunkappaleet saavat uuden, usein tilallisen muodon hänen käsissään. Taiteilija esittelee uusimpia teoksiaan, jotka ovat syntyneet hänen palattuaan kotitilalle Kainuuseen taidekoulusta valmistuttuaan.

10.12.2014 – 18.1.2015
Kajaanin kuvataiteilijat 60 vuotta

Kajaanin vanhinta taiteilijaseuraa olivat perustamassa vuonna 1954 muiden muassa Matti Koskela, Jaakko Leppänen ja Kaarlo Mikkonen. Minkälaista taidetta nousee esiin, kun nykyisten jäsenten teoksista kootaan juhlanäyttely ja valinnat tekee ulkopuolinen kuraattori?

 

2 0 1 3

09.12.2012 – 24.2.2013
Matkoilla - omat kokoelmat

Matkusta taiteilijan mukana Ranskaan, Italiaan, Islantiin, Egyptiin, Kaukasiaan... Taideteos voi olla portti toiseen maailmaan tai omaan sisäiseen maisemaan, mutta myös matka uneen ja tuntemattomaan.
Mukana mm. Helge Dahlman, Anitra Lucander, Erik Granfelt, Nina Terno, Ulla Rantanen, Elina Luukanen, Markus Konttinen ja Pekka Kauhanen.

10.3. – 12.5.2013
Rosa Arola 1897-1978

Kajaanilaisen liikenaisen ja taiteilijan maalausten tähän asti laajin esittely. Rosa Arola oli ilmaisuvoimainen maisemamaalari, joka kuvasi Kainuun kuusikoita, vaaramaisemia ja soita ekspressiivisin värein. Arola oli H. Ahtelan ohella ensimmäinen kajaanilainen taiteilija, joka piti näyttelyitä Pohjoismaiden lisäksi myös Ranskassa ja Englannissa. Näyttely liittyy Rosa Arolan perheen tekemään laajaan teoslahjoitukseen Kajaanin taidemuseolle.

26.5. – 22.9.2013
60-luku - Iloista kapinaa ja aatteen paloa

Ikimuistoinen vuosikymmen toi mukanaan minihameen, television, muoviuskon, hippiliikkeen. Miten ajan ilmiöistä tuli taidetta? Räiskyvät värit täyttävät museon, kun esittelemme pop-taidetta ja muita rajoja rikkovia kuvia, vähän elokuvaakin. Samaan aikaan Kainuun Museossa historiallinen leikkaus 60-luvusta.

13.10.2013 – 16.2.2014
Lastenjuhlat

Juhlimme 20-vuotissynttäreitä näyttelyllä, joka on suunnattu asiakkaistamme ennakkoluulottomimmille. Sopii myös aikuisille!
Kulje Pekka Jylhän jäniksen jäljillä taidetta etsimässä ja levähdä välillä Outi Markkasen Niittyateljeessa. Opiskele värioppia Maiju Ahlgrénin tapaan sukkia sovittamalla – tai tehkää yhdessä vaikka värikoipisuora!
Näyttely kootaan taiteilijoiden ja koko Suomen taidemuseokentän kanssa, näin saamme esille parhaan mahdollisen kokonaisuuden kävijöiden iloksi.

 

 2 0 1 2

11.12.2011 – 29.1.2012
Valokuvia - Pekka Agarth, Teijo Määttänen, Irja Samoil, Arto Tulima

Kajaanilaisen valokuvaajan linssi tarkentuu rantamaisemaan tai tallentaa tervaperinnettä, mutta löytää aiheensa myös Soweton kaduilta. Mukana on valokuvien, tekstien ja äänen yhdistelmiä.

12.2. – 1.4.2012
Sutta ja sarjakuvaa - Riitta Uusitalo

Kajaaniin viisi vuotta sitten kotiutunut kuvataiteilija esittelee Kainuussa syntyneitä maalauksia ja puupiirroksia, joissa hehkuu luonnon koko väripaletti. Vahatemperan alta kuultaa kulta, jota taiteilija löytää kainuulaisesta taivaasta.Uusitalo tunnetaan myös lastenkirjoistaan ja kuvituksistaan. Mukana on läpileikkaus hänen laajasta sarjakuvatuotannostaan sekä yhteistyössä suomussalmelaisen Ulla Harjun kanssa tuotettua käyttökeramiikkaa muoviastioihin kyllästyneille. Luvassa sarjakuvatyöpajoja!

15.4. – 27.5.2012
Menolippu - Ilkka Väätti

Jos ei tiedä, että Ilkka Väätti lainailee pieniä yksityiskohtia maailman taideaarteista, hänen teoksiaan voisi luulla täysin ei-esittäviksi. Pelkistetyn maalauksen lähtökohtana voi olla vaikkapa palanen lattiamosaiikkia tai kankaan kuviointia. Tämän tiedon paljastuttua teos muuttuukin katsojan silmissä esittäväksi kuvaksi.Miniretrospektiivin taideteoksilla ei ole palautusosoitetta, vaan ne jäävät lahjoituksina Kajaanin taidemuseon kokoelmaan. Hyrynsalmelta maailmalle lähtenyt kulttuurinomadi esittelee tuotantoaan vuodesta 1978 tähän päivään.

10.6. – 9.9.2012
Niilo Hyttinen 1940 - 2010

Niilo Hyttisen tuotantoon on tallentunut suomalaisen elämäntavan murros jälkiseurauksineen. Puolankalaisen pienviljelijäperheen poika pysyi uskollisena juurilleen, mutta hänen näkökulmansa on yleisinhimillinen, ajankohtainen ja globaali.Hyttinen muistetaan kehitysaluesarjastaan ja suomalaisen miehen kuvaajana, joka oli aina pienen ihmisen puolella, muttei koskaan tosikkomaisesti.Kyytiä saavat kaikenlainen turhantärkeys, vallanhimo ja ummehtuneisuus, mutta päättäjien lisäksi taiteilija osaa suhtautua ironisesti myös itseensä.

23.9. – 25.11.2012
Totta vai leikkiä? - Ulla Jokisalo, Heli Ryhänen, Pauliina Turakka Purhonen

Ompelukone kuvanveistäjien työvälineenä. Valokuvaaja, joka käyttää neulaa ja lankaa. Kutsuimme yhteisnäyttelyyn kolme kuvataiteilijaa, joista kukin on uudistanut omaa taiteenlajiaan. Kaikki ovat tarinankertojia, joiden teokset rakentuvat psykologisten jännitteiden varaan ja tutkivat toden ja leikin suhdetta hitaiden tekniikoiden avulla.Ulla Jokisalo puhkoo valokuviensa kaksiulotteisuutta leikkaamalla, kirjomalla ja rakentamalla esinekoosteita. Pauliina Turakka Purhosen kankaasta ommellut ja kirjaillut veistokset ovat kuin keskiaikaisten kirkkoveistosten nykyaikaisia versioita: sukupuoli- ja perheroolien tutkielmia. Heli Ryhänen luo painostavan tunnelman käyttämällä hyväkseen alitajuisia pelkojamme - pehmeissä keinonahkaveistoksissa on suuri inhimillinen lataus.

9.12.2012 – 24.2.2013
Matkoilla - Omat kokoelmat

Matkusta taiteilijan mukana Ranskaan, Italiaan, Islantiin, Egyptiin, Kaukasiaan... Taideteos voi olla portti toiseen maailmaan tai omaan sisäiseen maisemaan, mutta myös matka uneen ja tuntemattomaan.Mukana mm. Helge Dahlman, Anitra Lucander, Erik Granfelt, Nina Terno, Ulla Rantanen, Elina Luukanen, Markus Konttinen ja Pekka Kauhanen.

 

2 0 1 1

 

1.12.2010 – 16.1.2011
Kuvia tehtaalta

UPM:n Kajaanin paperitehtaan taidekokoelma

30.1. – 27.3.2011
Luonto antaa - luonto ottaa

Kai Fagerström ja Heikki Willamo, Paavo Halonen, Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, Terhi Heino, Jorma Luhta, Tuula Närhinen, Anni Rapinoja, Sanni Seppo ja Jenni Tieaho

13.4. – 29.5.2011
Kalevala Granaína

Kalevalaseuran, Jyväskylän, Granadan ja Joensuun yliopistojen yhteistyöprojekti.

12.6. – 4.9.2011
Puun jalostusta

Kajaanin taidemuseon kokoelma: Martti Aiha, Kari Cavén, Ina Colliander, Outi Kirves, Matti Koskela, Pauno Pohjolainen ja Kain Tapper

18.9. – 27.11.2011
Ars 11 Kajaanissa

11.12.2011 – 29.1.2012
Valokuvia - Pekka Agarth, Teijo Määttänen, Irja Samoil, Arto Tulima

 

2018      2017     2016     2015     2014     2013     2012    2011