Olet täällä

Kaipainen, Anu: Vierus verta täynnä

Kaipainen, Anu: Vierus verta täynnä. Porvoo: WSOY, 1995. 343 s.

Vierus verta täynnä
 

Romaanin päähenkilöitä ovat aviopari Anna ja Juhani Malinen, jotka ovat opettajina syrjäkylän koululla Suomussalmella. Annalla ja Juhanilla on yksi lapsi, jo kouluikää lähestyvä Petri. Talvisodan alkaessa Juhani lähtee rintamalle ja Anna lääkintälotaksi. Rajaseudulla asuva Juhanin isä joutuu venäläisten vangiksi, kun taas Juhanin äiti selviytyy evakkoon Pohjanmaalle yhdessä Petrin kanssa. Anna huomaa odottavansa toista lastaan, mutta haluaa urhoollisesti hoitaa lottatehtäviään mahdollisimman pitkään. Samaan aikaan Juhani taistelee ansiokkaasti Raatteen rintaman etulinjassa.

Kirjailijan mukaan "romaani on osittain totta, osittain sepitteellinen". Kuvitteellisten henkilöiden ohella romaanissa kuvataan mm. todellisia sotilashenkilöitä omilla nimillään.

 

Kun Anna oli kuullut omien murskavoitosta Raatteen tiellä, hän luvan saatuaan hakeutui ensimmäiseen keittiörekeen, joka sinne meni. Hän tiesi voitosta ja että Juhani olisi jossain Haukilan tienoilla. Betaniassa oli nyt tarpeeksi väkeä, kun oli saatu uusi lääkintälotta, se nuori ja oppimaan altis Saara. Sitä paitsi Anna alkoi tarvita jo vähän lomaa, ja sitä tuli töissä, kun ei tullut enää haavoittuneita. Huimasi. Nyt olisi aika kertoa lääkärille. Ja olisi aika jättää rintama. Ja Juhani. Kuitenkin päässä takoi vain että Juhanin lähellä pitäisi olla, toteuttaa Juhanin kanssa velvoitettaan isänmaata kohtaan, joskin Anna arveli Juhanin sanovan että lapsen synnyttäminen oli tällä hetkellä korkein isänmaallinen teko, kun kuolema vei miehiä toiselta laidalta. (s. 332)