Olet täällä

Kainuu-aineistot

caianiakuva.jpg

Maakuntakokoelma

Kajaanin kaupunginkirjasto pitää yllä Caiania-maakuntakokoelmaa, joka sisältää Kainuulaisten kirjailijoiden teoksia sekä Kainuuseen ja sen paikkakuntiin, henkilöihin, historiaan, kulttuuriin, luontoon, rakennuksiin, elinkeinoihin ja yhteisöihin liittyvää aineistoa. Kokoelmaan kuuluu myös valikoima Kalevalan painoksia, käännöksiä ja mukaelmia.

Maakuntakokoelman aineistoa ei anneta lainaksi, mutta monista kirjoista löytyy lisäksi lainakappale. Maakuntakokoelmaa voi tiedustella neuvonnasta.

Kokoelman tiedot löytyvät Kainet-Finna-verkkokirjastosta.  Kainuu-aiheiset lehtiartikkelit löytyvät Arto-kokoelmista Finna.fi:stä.

Kirjasto tekee yhteistyötä kainuulaisten kirjailijoiden, tutkijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Kainuun kirjailijat esittelevät tuotantoaan avoimissa kirjallisissa illoissa ja kirjaston näyttelytiloja voi varata maksutta.

Maakuntakokoelmaan kuuluvat, lahjoituksena saadut erilliset kokoelmat ovat:

Lönnrot-Lounela -kokoelma
Lehtori Lauri Lounelan perikunnan lahjoittama kirjakokoelma.

Onttoni Miihkalin kokoelma
Onttoni Miihkalin kokoelma sisältää 163 Onttoni Miihkalille kuulunutta teosta. Teokset on kirjastolle lahjoittanut Onttoni Miihkalin tytär Alli Risberg.

Maakuntakokoelman lehdet pdf-tiedostona:

 

Muut Kainuu-aineistot

Kirjasto on koonnut useita kainuulaiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä verkkoaineistoja.

Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään -sivuilla voi tutustua Kainuu-aiheiseen kertoma- ja muistelmakirjallisuuteen. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat kokonaan tai osittain Kainuuseen tai ne kertovat kainuulaisista. Mukana on myös lasten- ja nuortenkirjoja.

Seminaarin kasvatit kirjailijoina -sivuilla on lista Kajaanin seminaarista valmistuneista opettajista, jotka ovat kunnostautuneet myös kirjailijoina. Sivuilla on luettavissa opiskeluaikaisia tekstejä muutamilta kirjailijoilta.

Veikko Huovinen -sivuilla esitelään kirjailija Veikko Huovisen elämää ja kirjailijanuraa.

Digikirjasto

Valtakunnallisesta Digi.kirjastot.fi palvelusta löytyy kokoelma “Kainuulaista kulttuurihistoriaa”, jonne on tallennettu Eino Leinon Kainuu-aiheisia runoja, Kasimir Leinon tuotantoa ja elämäkertatietoa molemmista veljeksistä. Mielenkiintoinen ajankuva on myös Kajaanissa asuneen säätyläisneiti Lina Rislachin päiväkirja vuosilta 1852-1853.
Otsikolla Mennyttä aikaa Kajaanissa  on digitoitu kuusi kirjaa Kainuun historiasta:

  • Gebhard, Hannes: Kuvaelmia Kajaanin kaupungista v. 1651-1700 ja 1723-1809
  • Mustonen, Oskar. A. F.: Tietoja Kajaanin kihlakunnasta ja etenkin Paltamon pitäjästä 
  • Castrén, Kaarle Alfred: Kertoelmia Kajaanin läänin vaiheista vv. 1650-1750 
  • Castrén, Kaarle Alfred: Tietoja Oulun läänin sota-asioista Gustaw III:nen sodan aikana  
  • Gebhard, Hannes: Kajaanin linnasta
  • Pfaler, K. A: Muistelmia Kuhmoniemen seurakunnasta
Kirjasampo

Tietoa kainuulaisista kirjailijoista ja heidän teoksistaan löytyy valtakunnallisen Kirjasampo-palvelun Kainuu-osiosta. Kirjasammossa on paljon muutakin kirjallisuusaineistoa, kuten lukuvinkkejä ja ajankohtaisia kirjallisuusuutisia.

 

Viimeksi muokattu

4.9.2020