Olet täällä

Jurvelin, Pekka: Vaiettu joki

Jurvelin, Pekka: Vaiettu joki. [Oulu]: Oulujoen reitti ry, 2002. 205 s.

Vaiettu joki
 

Teos on matkakertomus yksinäisestä venematkasta, jonka kirjoittaja teki pitkin Oulujoen vesistöreittiä alkukesästä 1998. Tuolloin hän souti 370 kilometrin matkan Kuhmon Vartiusjärveltä Oulujärven kautta meren rantaan Ouluun. Kirjassa hän kuvaa vaiheikkaan matkan tapahtumia, luontoa ja maisemaa sekä Oulujoen vesistön historiaa. Matkan varrella kirjoittajan mietteet ehtivät vaihdella tuulen ja sateen pieksämästä epätoivon alhosta ylevöittäviin silmänräpäyksiin valoisan kesäyön upeissa maisemissa, jotka herättävät henkiin Oulujoen kulttuurihistorian ohella myös henkilökohtaisia muistoja elämän virrasta. Kirjaa leimaa kunnioitus Oulujoen historiaa kohtaan sekä unelma jälleen vapaana virtaavasta Oulujoesta.

 

Auringon punainen juova painuu luoteessa mustan vaaran lakeen, mutta päivän katoaminen ei saa tuulta tyystin vaientumaan. Kesäyön hauras, melankolinen taitekohta on käsillä. Yksinäiselle kulkijalle se on aina yhtä salaperäinen. Tuolta sydäntä riipaisevasta maisemasta, vaarojen takaisesta etäisyydestä ja salomailta olen tullut, Änätistä, Lentualta, Ontojärveltä, horisontin tuolta puolen.
Olen kulkenut samasta suunnasta kuin aikoinaan pronssi, uskomukset, koruesineet ja runot. Muinainen tieto, viisaus ja ikivanhat myytit ovat vaeltaneet täällä, kulkeutuneet kaukaisista, jo aikaa sitten hävinneistä valtakunnista.
(s. 76–77)