Olet täällä

Huhtikuun kokoelmateos

Kajaanin taidemuseon kuukauden kokoelmateos

Palvelut

HUHTIKUUN KOKOELMATEOS
Jaakko Leppänen, Värisyttää, 1970, öljy kankaalle

 

Jaakko Leppänen: Värisyttää, 1970, öljy kankaalle. Kajaanin taidemuseon kokoelma

 

Huhtikuun kokoelmateoksen valitsi Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen. Tolonen halusi mieluusti valita kokoelmista kainuulaisen taiteilijan teoksen ja tunsikin Leppäsen tuotantoa ja elämäntarinaa entuudestaan. Eläinaiheet ja asetelmat miellyttävät Tolosta taiteessa. Leppäsen Värisyttää-teos kosketti ja puhutteli valitsijaansa. Maalauksen lintuhahmo on eläväinen ja tunnelma riipaiseva.

Kuopiossa syntynyt Jaakko Leppänen (1924-1982) asettui 50-luvulla asumaan Sotkamoon. Ennen taideopintojaan Suomen Taideakatemian koulun maalauslinjalla Leppänen oli valmistunut farmaseutiksi ja saapui Kainuuseen farmaseutin työn perässä. Myöhemmin Leppänen luopui farmaseuttiurasta ja siirtyi kuvaamataidon opettajaksi, toimien välillä myös vapaana taiteilijana.

Leppäsen laaja tuotanto toi esiin hänen muuntautumiskykynsä kolorismista huumorin kautta hartaisiin uskonnollisiin pohdiskeluihin. Maalaamisen lisäksi Leppänen kirjoitti myös runoja.

Leppänen kehitti nopeasti persoonallisen väritekniikkansa ja pystyi uransa loppuun saakka tuomaan teoksiinsa aina uutta sisällöllistä syvyyttä. Taiteilija tunnettiin spontaanina kuvantekijänä, jonka eläin- ja henkilöhahmoissa oli vahvaa tunnelatausta ja rohkeaa värinkäyttöä. Taiteilijan teokset syntyivät toisinaan huomattavan nopeasti – muutamassa vuorokaudessa teoksia saattoi valmistua jopa parikymmentä. Myös Värisyttää-teoksessa on näkyvissä taiteilijan spontaani maalaustapa.