Olet täällä

Hokkanen, Matti: Rajavääpelin syksy

Hokkanen, Matti: Rajavääpelin syksy. Espoo: Weilin+Göös, 1982. 189 s.

Rajavääpelin syksy
 

Romaanissa kerrotaan rajavääpeli Antti Kuoppalasta, joka toimii Ahmavaaran rajavartioaseman päällikkönä Kainuun rajaseudulla. Arkinen työ rajavartiolaitoksessa on jo tuttua ja sujuu omalla painollaan. Syrjäisellä rajavartioasemalla yksinäisyyden ahdistus alkaa kuitenkin painaa yksin asuvaa Anttia, ja hänen ajatuksensa ja katseensa viipyilee usein työtoverin vaimossa Anjassa.

 

Öljysoraväylän varteen jää jököttämään mustavalkoinen tienviitta, jossa on yksinkertainen teksti Ahmavaara. Nimi ei kerro yhdellekään ohikiitävälle turistille mitään. Se on vain yksi sadoista metsäautoteiden päissä olevista kainuulaisista "vaara"-päätteisistä nimistä.
Mutta Antti Kuoppalalle nimi kertoo paljon. 15 kilometrin pituisen tien päässä on kylä, Ahmavaaran kylä: kokonaista kaksi toimivaa maataloa samalla korkealla mäellä, jonka laelta kuulaalla ilmalla näkee itäisen jättiläisvaltion kaukaisia sinisiä siintäviä vaaroja. Kylään kuuluu lisäksi rajavartioasema, jonka päällikkö Antti on ollut jo kolmen vuoden ajan. (s. 5)