Olet täällä

Helmi-maaliskuun kokoelmateos

Kajaanin taidemuseon kuukauden kokoelmateos

Palvelut

HELMI-MAALISKUUN KOKOELMATEOS: Esa Riippa, Kutitus, 1985, mezzotinto

 

Esa Riippa, Kutitus, 1985, mezzotinto

 

Helmi-maaliskuun kokoelmateos on taidemuseon asiakasraadin poiminta museon omista kokoelmista. Raatia miellyttivät useat Esa Riipan grafiikanvedokset, mutta Kutitus nousi selkeäksi suosikiksi. Teoksen herkkyys ja sen levollinen tunnelma puhuttelivat raatilaisia. He uskovat, että monet muutkin tulevat pitämään teoksesta. Tummalta taustalta esiin nouseva keltainen perhonen piristää pimeänä vuodenaikana ja sopii hyvin kevään kaipuuseen. Teoksen keltainen väri herätti mielleyhtymiä myös kevään keltaisiin kukkiin.

Kälviäläinen Esa Riippa (s. 1947) kuuluu suomalaisen taidegrafiikan mestareihin. Perinteiset aiheet, kuten asetelmat, maisemat ja arkiset kotinäkymät, muuttuvat hänen käsittelyssään pieniksi kuvallisiksi mietelmiksi.

Taiteilija korostaa sommittelun tärkeyttä. Hänen asetelmissaan on rauhallista ajattomuutta, maisemissa aina jotain tuttua ja tunnistettavaa. Teoksista on löydettävissä usein myös ripaus lämmintä huumoria.

Riippa käyttää teoksissaan eri syväpainomenetelmiä, tässä tapauksessa mezzotintoa. Mezzotinto on grafiikan sävymenetelmä, jossa painolaatan pinta rouhitaan ensin tasaisen rakeiseksi. Valmiiksi käsitellystä laatasta saadaan näin täysin musta vedos. Kuva-aihe syntyy tasoittamalla laatan karheutta. Mitä enemmän pintaa silotetaan, sitä vaaleampi sävy saadaan aikaan. Mezzotintolle tyypillisiä piirteitä ovat pehmeät sävypinnat ja -siirtymät.