Olet täällä

Heikkinen, Jalo: Nälkämaan marssi

Heikkinen, Jalo: Nälkämaan marssi. Helsinki: Otava, 1969. 331 s.

Nälkämaan marssi
 

Romaanissa kerrotaan Suomussalmen perukalla asuvasta Ruupe-isännästä ja Reeta-emännästä ja heidän lapsistaan. Kehitysalueen vaatimattoman perukkalaisperheen tulevaisuudennäkymät eivät ole hääppöisiä. Siitä huolimatta perheen aikamiespojat rupeavat kuin uhallaan rakentamaan kotivaaralle uutta, liioittelevan isoa taloa. Romaanissa kuvataan perhekunnan arkista elämänjuoksua nälkämaan perinteitä mukailevassa alakulon ilmapiirissä, johon kuuluvat luontevana osana työttömyys, väliaikaiset savottatyöt ja käynnit Oulussa "hermolääkärillä" silloin kun elämä alkaa tuntua liian ahtaalta. Kaikesta huolimatta uusi talo valmistuu aikanaan ja elämä vie eteenpäin päivän kerrallaan.

 

Reponen hätkähti, kun Jussi sinutteli. Jussi ojensi pannun Laurille joka lähti veden noutoon, toi kohvavettä.
– Minä tässä kun kävin Ämmänsaaressa niin rupesin ihmettelemään, että tässä pitäjässä ei oo ymmärretty luonnon peälle mitään, Jussi sanoi pannua tulelle laitellessaan. – Kaikki ahtaa nyt kyliin, rakennetaan semmonen tuhannenviijensaan asukkaan kylä, jolla ei oo mitää kehitysmahollisuuksie.
– Eikä koko pitäjällä, Lauri sanoi.
– Ei koko Kainuulla, Reponen sanoi. – Mitä nyt Otanmäki ja joku Kajaani, kun on se meiän yhtiö.
– Se perustuu Ämmänsaari yksistään palveluammattien varaan, siinä toisiaan kumarrellaan, ja sillä pitäs elää, Lauri sanoi.
(s. 242)