Olet täällä

Hämäläinen, Mauri: Nuotiolla nokeentuu...

Hämäläinen, Mauri: Nuotiolla nokeentuu… Iisalmi: Ylä-Savon Painos, 1972. 162 s.

Nuotiolla nokeentuu…
 

Teoksessa kerrotaan Artusta ja Niilosta, kahdesta ronskista sotajermusta, jotka palaavat 1960-luvulla Kainuuseen verestämään sotamuistojaan. He samoilevat kesälomallaan itärajan tuntumassa ja harhautuvat vahingossa Neuvostoliiton puolelle. Venäläiset rajavartijat pidättävät heidät, mutta kuulustelujen jälkeen he pääsevät vapaiksi ja viettävät viimeiset yhteiset lomapäivänsä Suomussalmella ja Kajaanissa ryypäten ja rellestäen.

 

Tovin kuljettuaan he havaitsivat kannaksella kaksi, toisistaan noin kolmensadanmetrin päässä olevaa pylvästä. Lähin oli sinivalko raidallinen, ja toinen punainen, jossa oli metallinen laatta.
– Mitähän helevetin totemipaaluja nuo on?
– Kun ollaan lähestymässä Suomussalmea, niin taistelun muistomerkkejä saattaa olla täälläkin, sanoi Niilo, kiinnittämättä kummempaa huomiota paaluihin.
– Oeshan tuo mukava plakkaatista lukkee keitä tässäkin on sen viimesen tärräyksen suanunna, luulis kae tuossa ainakin joukko-osaston nimen olevan präntättynä.
– Jos meinataan kunnon asentopaikka saada ja vielä jotain suuhunkin, on parempi että noustaan mäelle ja panna laavu kuntoon. Sitten kalaan. Keritäänhän noihin tutustua, kun on ensin toimeentulo turvattu. (s. 53–54)