Olet täällä

Eino Leinon Kajaani

eino_leinotalo_pieni.jpg

Armas Einar Leopold Lönnbohm, runoilija Eino Leino, syntyi heinäkuun 6. päivänä 1878 Paltamon Paltaniemellä, joka kuuluu nykyisin Kajaanin kaupunkiin. Hän vietti lapsuutensa Hövelössä, jossa syntyivät myös Eino Leinon tunnetut veljet Oskar Lönnbohm (1856–1927) ja Kasimir  Leino (1866–1919). Vanhan Hövelön mukaan rakennettu Eino Leino -perinnetalo vihittiin käyttöön Leinon syntymän 100-vuotisjuhlien yhteydessä 1978.  Talossa voi tutustua runoilijan elämänvaiheisiin ja laajaan kirjalliseen tuotantoon ja katsoa Leinosta tehtyä dokumenttielokuvaa. Talossa on myös Elias Lönnrotin elämästä kertova näyttely.

Eino Leino -talo
Sutelantie 28, Paltaniemi
p. 045 884 9350
einoleinotalo@gmail.com
www.kainuuneinoleinoseura.fi
www.einoleinotalo.fi

Facebook: Eino Leino -talo
Facebook: Paltaniemen teatteri

Kesäkahvila ja talo ovat avoinna sopimuksen mukaan.

Eino Leino -talo on Kainuun Eino Leino -seuran ja Elias Lönnrot -seuran omistama perinnetalo, joka on rakennettu runoilija Eino Leinon syntymäkodin kopioksi. Samassa Hövelön torpassa oli asunut  toinen suurmies, Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot juuri niihin aikoihin, jolloin ilmestyi Vanha Kalevala.

Talossa esitellään Elias Lönnrotin ja Eino Leinon elämää ja tuotantoa valokuvanäyttelynä. Siellä  on  myös Eino Leinon teosten näyttely ja kahvio sekä myymälä, josta voi ostaa kirjoja ja muita kulttuurituotteita. Pihapiirin Lystinurmi-ladossa järjestetään kesäaikaan näyttelyitä ja erilaisia kulttuuritilaisuuksia.

Paltaniemen teatterilla on esityksiä pihapiiriin näyttämöllä. Teatterin esitysajat ovat Eino Leino -talon ja Kainuun Eino Leino -seuran nettisivuilla sekä Kainuun Sanomissa, Koti-Kajaanissa ja netin Menovinkeissä.

Heinäkuun puolivälissä vietetään Eino Leino-talon kirjapäiviä Paltaniemi-päivien yhteydessä. Kesäkaudella Lystinurmella järjestetään Casamban tanssikurssit ja tanssi-iltoja sekä alku- ja loppukesästä torstaisin Runokahvilailtoja.

Pihapiirissä on vaatimaton leikkipaikka lapsille ja rantatörmältä avara näkymä Paltaselälle. Rantatörmältä vievät rappuset ja pitkospuut laiturille.

Talo on ympäri vuoden vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Ajankohtaiset tiedot tapahtumista ja ohjelmasta kotisivuilta tai Facebookista.

Vapaaehtoinen pääsymaksu talolle 2 €/hlö, ryhmät 2 €/hlö.

Retkiä voi tilata:

KAJAANIN MATKAILUOPPAAT
p. 044 500 5276 ja 044 500 4471

kajaanin.matkailuoppaat@gmail.com

Käynnin ja opastuksen voi talolle sopia:

Eino Leino -talo
einoleinotalo@gmail.com
p. 045 884 9350

Viimeksi muokattu

5.9.2019