Olet täällä

Calamnius, Ilmari: Nuoren miehen kädestä

Calamnius, Ilmari: Nuoren miehen kädestä: kokoelma mielialoja. Helsinki: Otava, 1904. 250 s. Kannessa: Ilmari Kianto.

Nuoren miehen kädestä
 

Teoksessa on 27 lyhyttä kertomusta, joiden kirjo ulottuu kaihoisista muistelmakuvista vakavahenkisiin mietelmiin. Kertomuksista noin puolet kuvaa Kiannon oman elämän ja lähipiirin tapahtumia Suomussalmen horisontista. Ilmari Calamnius muutti 1906 sukunimensä Kiannoksi.

 

Vasta Hiidenvaaran laella voipi jonkun matkan ajaa, sitten täytyy taas hypätä satulasta ja taluttaa alas jyrkkää ja mutkaista törmää. Semmoista se on kulku Puolangan vaaroilla: ylös ja alas, alas ja ylös, vuoronperään. Polkupyöräsi keinuu kuin lastu jättiläisaalloilla. Rasinvaara, Toivolantörmä, Lemetinmäki, kyllä niissä on kaikissa kapuamista ja hevoskyydillä matkustaville ovat ne aina olleet syvien huokausten huutavia mäkiä. Viimeksimainitut kaksi paikkaa eivät enää ole Puolankaa, vaan Hyrynsalmea, jonka pitäjän nurkan yli maantie Kiannalle kulkee.
Ei kukaan meistä kohottanut eläköönhuutoa kuin Suomussalmen rajan yli ajettiin. Hiljaa pyörivät pyörät punaisten pylväiden välitse ja ainoastaan morsiamelle huudettiin että tästä se nyt meidän pitäjä alkaa. "Vai niin", sanoi hän ja katsoi uteliaisuudella eteensä ja ympärilleen. Mutta maantie oli rajan toisella puolella aivan samallaista kuin toisellakin, syrjässä kiilsi rämeen keskestä joku alakuloisen näköinen metsälampi...
(Polkupyörällä kotiin, s. 118.)