Olet täällä

Aronen, Eeva-Kaarina: Maria Renforsin totuus

Aronen, Eeva-Kaarina: Maria Renforsin totuus. Helsinki: Teos, 2005. 299 s.

Maria Renforsin totuus

Maria Renforsin totuus
 

Romaani on kuvitteellinen, mutta myös osittain historiallisiin tosiasioihin perustuva kertomus 1890-luvun lopulla Kajaanissa vaikuttaneista Renforsin sisaruksista. Pääosassa teoksessa on itsenäinen Maria Renfors, valokuvaaja, taitava perhonsitoja ja perhokalastaja. Eletään vuotta 1892, jolloin Maria on 40-vuotias ja häntä muutamaa vuotta vanhempi veljensä Herman on menossa naimisiin. Herman on jättämässä Brahenkadun kotinsa ja rakennuttamassa nuorikolleen ja tulevalle perheelleen uutta taloa Tullikalliolle.

Myös Marialla on rakkaudenkaipuu, minkä vuoksi hän haluaa lähteä hevosmiehen kanssa kauppamatkalle Kuusamoon. Herman-veli päästää sisarensa lähtemään, koska hän ei tiedä, että sieltä matka jatkuu edelleen Paanajärvelle ja rajan yli Vartiolammelle. Matkaseuraan Kuusamosta liittyvät I. K. Inha ja uhtualainen kauppias Afanasjeff. Mariaa vetää rajan ylitse kiehtova Vienan Karjala, mutta myös kutsu, jonka Maria oli saanut Kajaanissa Jaakko Kuismalta.

Matkalla Maria kohtaa toisenlaisen kulttuurin. Mukana on myös suuria tunteita, juonittelua ja salaisuuksia.

 

Edellisenä päivänä oli matkattu yli viisi peninkulmaa, Kajaanista Ristijärvelle, missä oli yövytty kievarissa. Tänä päivänä olisi matkaa taitettu melkein seitsemän peninkulmaa ennenkuin oltaisiin Suomussalmen pappilassa, seuraavassa yöpymispaikassa.
– Kuusamoonko saakka? Näinkö tekkee liki kolomekymmentä peninkulumaa? Ei Virkku yli kuutta vuorokauvessa, Mikko Karppinen oli ärähtänyt Brahenkadulla Kajaanissa. Eikä kukaan enempää pyytänytkään.
Heinien, vällyjen ja turkispeitteiden lisäksi reessä kulki matkalaisten eväsarkku, hevosen kaurat ja viisi Allcockin kahdenkäden bambuvapaa, 13–18 jalan pituisia, lohien onkimiseen. Kuudes, sekä Hermannin että Marian suosikki, oli Hardy Brothersin valmistama Cholmondeley-Pennellin yleisvapa, johon kuuluvia osia yhdistelemällä saatiin pitempiä ja lyhyempiä, notkeita ja jäykkiä vapoja, eri tarkoituksiin sopivia. – Sitä emme myy, tuo se nopeasti takaisin. Hardy on alkanut kiinnostaa vapavalmistajana, oli Herman hymyillyt reslaa lastatessaan. Maakauppias Ervasti oli kirjoittanut, että bambusälevavoista kohuttiin nyt Kuusamossakin. Tilauksia oli, jonottamassa intoili muutama varakkaanpuoleinen mies.
(s. 35)