Olet täällä
Mikä meitä voi uhata?
Mikä meitä voi uhata?
Yhteiskunnan on selviydyttävä sille kuuluvista tehtävistä kaikissa tilanteissa. Tilanteet voidaan luokitella sen mukaisesti, kuinka vakavaksi tai suureksi uhka tai häiriö arvioidaan. Tällöin puhutaan turvallisuustilanteista. Turvallisuustilanteita ovat normaaliolot, häiriötilanteet ja poikkeusolot.
Normaaliolot
Normaalioloissa rakennettavat järjestelmät ja muut toimenpiteet luovat perustan toiminnalle häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Häiriötilanteet ovat yleensä odottamattomia, vaikuttavat voimakkaasti yhteisön toimintaan, ne etenevät nopeasti, vaativat nopeaa reagoimista ja toimintaa, aiheuttavat laajaa julkisuutta ja huonosti hoidettuina vahingoittavat organisaation mainetta.
Häiriötilanteet
Häiriötilanteilla tarkoitetaan yhteiskunnan turvallisuuden pitkä- tai lyhytkestoista vaarantamista. Häiriötilanteet ovat yleensä odottamattomia, vaikuttavat voimakkaasti yhteisön toimintaan, etenevät nopeasti, vaativat nopeaa reagoimista ja toimintaa, aiheuttavat laajaa julkisuutta ja huonosti hoidettuina vahingoittavat organisaation mainetta. Häiriötilanteissa sattuu tavanomaisesta poikkeavia tapahtumia, jotka toteutuessaan saattavat saada aikaan laajoja toimintahäiriöitä.
Häiriötilanteita ovat muun muassa:
- tietoliikenteen ja tietojärjestelmien pitkäkestoinen ja laaja toimintahäiriö
- vesihuollon ja vedenjakelun vakava häiriötilanne järjestelmän teknisen vian tai talousveden saastumisen tai pilaantumisen seurauksena
- häiriöt sähkön ja lämmön jakelussa
- sähköisen infrastruktuurin häiriintyminen
- laaja-alainen tartuntatautiepidemia tai pandemia
- laaja-alainen väestön maahantulo tai väestön evakuointi Kajaaniin
- erilaiset vakavat onnettomuudet ja henkilövahingot kuten: tulipalot, liikenneonnettomuudet, luonnonkatastrofit, vaarallisten aineiden kuljetuksissa tapahtuvat vahingot
- talouteen ja rahoitukseen liittyvät ongelmat - oman organisaation virheet ja niistä aiheutuva negatiivinen julkisuus
- muu negatiivinen julkisuus
Poikkeusolojen uhkat
Poikkeusoloilla tarkoitetaan tilannetta, jossa sota, sodanvaara tai muu siihen rinnastettava ulkoinen tapahtuma, maassa sattunut suuronnettomuus tai niiden uhka edellyttävät valtionjohdolta erityisiä toimenpiteitä väestön tai omaisuuden suojaamiseksi, maan alueellisen koskemattomuuden tai itsenäisyyden turvaamiseksi, valtakunnan oikeusjärjestyksen ja kansalaisten perusoikeuksien ylläpitämiseksi tai kansan toimeentulon ja välttämättömän talouselämän turvaamiseksi.
Poikkeusoloissa kunnan tehtävät painottuvat eri tavalla kuin normaaliaikana. Toiset tehtävät lisääntyvät, toiset tehtävät vähenevät, käyvät tarpeettomaksi tai mahdottomiksi hoitaa. Valtioneuvoston määräyksillä kunnalle voidaan poikkeusoloissa antaa kokonaan uusia tehtäviä, jotka normaalioloissa eivät kuulu kunnalle. Näiden toimien tavoitteena on turvata väestön toimeentulo ja elinmahdollisuudet.