Olet täällä

Starttipaja PajaNUPPA

Kädet
Palvelun kuvaus: 

Mikä?

Nupassa toimii alle 30 -vuotiaille suunnattu Starttipaja, pajaNuppa. Toimintaan osallistumisen perusteena voi olla esimerkiksi työttömyys, toimettomuus, opiskelujen keskeytyminen tai sen uhka, ammatillisen koulutuksen puuttuminen tai halu saada päiviin tekemistä.

Starttipajan tavoitteena on vahvistaa nuoren hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Pajalta saa eväitä arkeen, apua tulevaisuuden suunnitelmien selvittämiseen sekä toteuttamiseen, rytmiä ja tekemistä päiviin. Starttipajalla opitaan uutta yhdessä tehden. Toimintaa suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa, nuorten toiveista lähtien. Yhdessä tekeminen vahvistaa kokemusta omasta osaamisesta ja osallistumismahdollisuuksista. Tekemisen ja kokemusten kautta selkeytetään omia mielenkiinnon kohteita ja löydetään oma polku itselle mielekkääseen tekemiseen.

Starttipajan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja sopimuksettomuuteen. Toimintaan voi osallistua omien voimien mukaan. Osallistumiseen et tarvitse lähetettä tai lausuntoa.

Mitä?

Toiminta muodostuu yksilövalmennuksesta ja pienryhmätoiminnasta. Nuori laatii yhdessä ohjaajan kanssa itselleen henkilökohtaisen suunnitelman, mitä tarkistetaan säännöllisesti.

Yksilöohjaus mahdollistaa nuoren elämätilanteen kokonaisvaltaisen huomioimisen. Apua ja ohjausta suunnataan juuri siihen mihin nuori sitä tarvitsee. Ohjaus voi olla esimerkiksi asunto- tai toimeentuloasioihin liittyvää, koulutusasioiden selvittämistä tai arjen hallintaan liittyvää apua/ohjausta.

Yksilövalmennuksen rinnalla starttipajalla järjestetään ryhmätoimintaa, minkä avulla vahvistetaan sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista. Ryhmätoiminnassa harjoitellaan arjen taitoja ja etsitään omia mielenkiinnon kohteita. Ryhmätoiminta voi olla esimerkiksi ruoanlaittoa, liikuntaa, retkeilyä, käsitöiden tekoa/tuunausta, tutustumiskäyntejä, keskusteluryhmiä. Toiminta suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa.

Milloin?

Toimintaa on 3 päivänä viikossa (ti-to) noin 4 tuntia kerrallaan (lukujärjestys). Toimintaan voi osallistua omien voimien ja jaksamisen mukaan. Tekemisen lomassa nuoren kanssa yhdessä mietitään jatkoa ja suunnitellaan tulevaisuutta. Toimintaan osallistumisen kestoa ei ole rajattu. Ajatus on, että nuori on starttipajalla niin kauan kunnes tulevaisuudensuunnitelma on selkeytynyt ja voimavarat eteenpäin siirtymiseen ovat olemassa. Kun sopiva paikka löytyy, tapahtuu siirtyminen pajalta saattaen vaihda -menetelmällä. Nuoren kanssa pidetään yhteyttä aluksi siirtymisen jälkeenkin, kunnes kiinnittyminen uuteen paikkaan on syntynyt. Lisäksi sovitaan jälkipalaveri/soitto esim. 3-6kk jälkeen starttipajalta siirtymisestä.

Tule mukaan toimintaan! Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Viimeksi muokattu

30.9.2019