Olet täällä

Kävelykierrokset

Suvantorannassa. Kuva: Reijo Haukia

KÄVELYKIERROKSET

HUOM! Alla oleva 3.9. tehtäväksi aiottu kierros perutaan pandemiatilanteen takia!

 

Sydämeltään kainuulainen
Urho Kekkosen syntymäpäiväkierros to 3.9., Urho Kekkosen syntymästä 120 vuotta

Kierros alkaa klo 18 Kajaanin liikuntapuiston, Lönnrotinkatu 1, paikoitusalueelta. Aluksi muistelemme Urho Kekkosta Kajaanin Kipinän urheilijana ja urheilujohtajana.
Siirrymme Kalliokadulle, Urho Kekkosen kotikadulle. Isä Juho Kekkonen pääsi Kajaanin Puutavara Osakeyhtiön tukkiasioitsijaksi, ja perhe muutti Kajaaniin vuonna 1911. Urho ilmoittautui Kajaanin yhteiskoulun toiselle luokalle, ja samasta oppilaitoksesta hän kirjoitti yhden laudaturin ja kolmen approbaturin ylioppilaaksi vuonna 1919.
Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen teos Suuri aika - Urho Kekkosen muistomerkki, paljastettiin syyskuun kolmantena päivänä vuonna 1990. Tuolloin Kekkosen syntymästä oli kulunut tasan 90 vuotta. Kainuulaisilta monenlaisia kommentteja saanut veistos on ensimmäinen Suomen presidentille pystytetty valtakunnallinen muistomerkki, joka sijaitsee pääkaupungin ulkopuolella.
Presidenttivuosiensa (1956 -1981) aikana Kekkonen kävi Kainuussa lähes vuosittain. Myös hänen viimeinen kotimaanmatkansa presidenttinä suuntautui heinäkuussa 1981 Kajaaniin. Hän vihki tuolloin käyttöön Vimpelin stadionin. Saman vuoden lokakuussa hän erosi presidentin virasta terveydellisistä syistä.
Kekkonen majoittui monesti entisenä Sirius-ravintolana tunnetussa talossa, joka oli tuolloin Kajaani Oy:n toimitusjohtajan virka-asunto Koskikara. Kuulemme myös kahden valtionpäämiehen ja korkea-arvoisen seurueen Koskikarassa 28.9.1961 nauttimasta illallisesta.
Kierros päättyy lähelle paikkaa, josta presidentti Urho Kekkonen on kertonut nähneensä unta. Hän osallistui huutokauppaan ja osti itselleen näköalan alakadulta Kyynäspäänniemelle. Paikka oli hänen mielestään erittäin kaunis ja kouluajoilta tuttu.
Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia, kierrokselle on vapaa pääsy.

Yleinen ohje on pitää 1–2 metrin turvaväli ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kierrokselle ei pidä osallistua sairaana. 

Järjestää Kajaanin Matkailuoppaat ja Kajaanin kapunki

 

 

 

 

Viimeksi muokattu

31.8.2020