Olet täällä

Luontopolut ja retkeily

Paltaniemi järvimaisema

Kajaanin kaupunki on ottanut käyttöön kaksi uutta merkittyä lähiretkeilyreittiä Lohtajalla ja Pöllyvaarassa.  Reitit on merkitty maastoon vaaleanvihrein nuolin sekä puisin opastekyltein. Reiteillä on maastopyöräily sallittu ja nopeampana liikkujana maastopyöräilijä on reiteillä väistämisvelvollinen.

Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti sijaitsee Teppanassa  noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Pöllyvaaran pysäköintialueelta on helppo lähteä reitille, joka kulkee aina Lukkarinnurmeen asti. Reitin varrella voi nauttia mm. vaihtelevasta maastosta ja tunnelmallisista havumetsistä.

 

Lohtajalta lähtevä Pirunvaaran lähiretkeilyreitti kuljettaa ulkoilijan metsäpolkuja pitkin vaaran laelle, jolta aukeaa kaunis näkymä Sokajärvelle.

 

Renforsin lenkki kiertää Kajaanin jokivarren läheisyydessä pyöräteitä ja puistopolkuja pitkin ja sen varrella on useita levähdyspaikkoja. Koko reitin pituus on 9,2 kilometriä ja reitillä on opasteet. Lenkin varrella on informaatiotauluja kiinnostavista nähtävyyksistä ja henkilöistä, kuten Eino Leinosta, Elias Lönnrotista, Pietari Brahesta, Kajaanin linnanraunioista ja tervakanavasta. Renforsin rantalenkin reitti ja kohteet löytyvät nyt omasta taskustasi Kajaani mobiilioppaan avulla.

 

Erkin poloku sijaitsee Heinimäen maastossa. Polulle pääsee kätevästi esimerkiksi Heinisuontien varrella olevalta parkkipaikalta.

 

Retkeilyyn sopivia reittejä ovat mm. Otanmäen retkeilypolku ja Talaskankaan retkeilypolku.

Otanmäen retkeilypolku yhdistää Vuolijoen kaksi tunnetuinta luontokohdetta; Talaskankaan luonnonsuojelualueen ja Otanmäen lintuvesialtaan.  Otanmäen alueella on kolme taukopaikkaa, jotka jakavat reitin noin neljään samanpituiseen matkaan. Levähdyspaikkoja ovat Parttosenkankaan laavu, Ryynäsen keittokatos ja uimaranta sekä Otannevan lähellä oleva pöytä-penkki -yhdistelmä.

Talaskankaan retkeilypolku sijaitsee Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän alueella. Retkeilypolku on suojelualuetta, jonka pinta-ala on noin 3500 hehtaaria. Reitti on 12 kilometrin mittainen ja se luokitellaan helppokulkuiseksi maaston tasaisuuden takia. Reitti on merkitty punaisin maalimerkinnöin. Talaskankaan retkeilypolku on oiva paikka omaehtoiseen liikkumiseen ja vanhan metsän luontoon tutustumiseen.

 

Luontopoluille ja retkeilyreiteille on sijoitettu pysähdyspaikoiksi muutama kota, laavu ja nuotiopaikka, jolloin luonnossa liikkuminen on entistä sujuvampaa.

Arppenmuistometsän metsänpolku kulkee rauhoitetulla luonnonsuojelualueella. Arppenmuistometsä sijaitsee 5-tien varrella n. 8 km Kajaanista etelään päin.

 

Eino Leino -polku lähtee ja päättyy Eino Leino -talolle, joka sijaitsee Oulujärven rannalla Paltaniemellä.

Viimeksi muokattu

4.11.2019