Olet täällä

Luontopolut ja retkeily

Paltaniemi järvimaisema

Kajaanissa voit astua suoraan naavapartaiseen metsään aivan keskustan tuntumassa. Kajaanin kaupungin alueella on useita retkeily- ja maastopyöräilyreittejä. Alla on reittien kuvaukset sekä ladattavat kartat. Kartat löytyvät myös Metsähallituksen  www.retkikartta.fi -palvelusta, joka toimii hyvin myös mobiilisti. Reitit ovat aktiivisesti kuljettuja myös talvella.

 

Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti

Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti sijaitsee Teppanassa  noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Pöllyvaaran pysäköintialueelta on helppo lähteä reitille, joka kulkee aina Lukkarinnurmeen asti.

Renforsin lenkki

Renforsin lenkki kiertää Kajaanin jokivarren läheisyydessä pyöräteitä ja puistopolkuja pitkin ja sen varrella on useita levähdyspaikkoja. Koko reitin pituus on 9,2 kilometriä. Lenkin varrella on informaatiotauluja kiinnostavista nähtävyyksistä ja henkilöistä. Renforsin rantalenkin reitti ja kohteet löytyvät nyt omasta taskustasi Kajaani mobiilioppaan avulla.

https://www.koutavuores.net/retkipolkujen-kartta

Kouta – Vuores -retkipoluilla pääsee ihailemaan mm. Ärjänselän maisemaa, joka on Suomen suurin sisävesiselkä.

Arppen muistometsän metsänpolku

Arppenmuistometsän metsänpolku kulkee rauhoitetulla luonnonsuojelualueella. Arppenmuistometsä sijaitsee 5-tien varrella n. 8 km Kajaanista etelään päin.

Eino Leino -polku

Eino Leino -polku lähtee ja päättyy Eino Leino -talolle, joka sijaitsee Oulujärven rannalla Paltaniemellä.

 

Pirunvaaran lähiretkeilyreitti

Lohtajalta lähtevä Pirunvaaran lähiretkeilyreitti kuljettaa ulkoilijan metsäpolkuja pitkin vaaran laelle, jolta aukeaa kaunis näkymä Sokajärvelle.

Erkinpolokun lähiretkeilyreitti

Erkin poloku sijaitsee Heinimäen maastossa. Polulle pääsee kätevästi esimerkiksi Heinisuontien varrella olevalta parkkipaikalta.

Talaskankaan retkeilypolku

Talaskankaan retkeilypolku sijaitsee Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän alueella. Retkeilypolku on suojelualuetta, jonka pinta-ala on noin 3500 hehtaaria. Reitti on 12 kilometrin mittainen ja se luokitellaan helppokulkuiseksi maaston tasaisuuden takia. Reitti on merkitty punaisin maalimerkinnöin.

Otanmäen rekteilypolku

Otanmäen retkeilypolku yhdistää Vuolijoen kaksi tunnetuinta luontokohdetta; Talaskankaan luonnonsuojelualueen ja Otanmäen lintuvesialtaan.  Otanmäen alueella on kolme taukopaikkaa, jotka jakavat reitin noin neljään samanpituiseen matkaan. Levähdyspaikkoja ovat Parttosenkankaan laavu ja Otannevan lähellä oleva pöytä-penkki -yhdistelmä. 

Laavut

Kaupungin ylläpitämät laavut ja nuotiopaikat sijaitsevat Rehjansaaressa, Toukansaaressa, Pöllyvaarassa, Iso-Ruuhijärvellä, Vimpelinlammella ja Vimpelinvaaran laskettelurinteellä. Laavuille ja nuotiopaikoille on helppo saapua, kun ne sijaitsevat kulkureittien varrella. Polttopuut ovat valmiina laavuilla. Laavujen ylläpidosta huolehtii Vimpelin urheilukeskuksen päivystys puh. 044 710 0274.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty myös tarkoitukseen rakennetuilla nuotiopaikoilla.

Lintuharrastaminen

Kainuun merkittävin lintuvesikohde on Otanmäen lintuvesiallas, jossa nähtävää riittää keväästä syksyyn. Maakunnan lintuharrastajat ovat pitäneet aluetta jo pitkään maakunnan parhaana lintupaikkana. Otanmäen lintuvesiallas sijaitsee Vuolijoen-Otanmäen taajamassa.

Lintuvesialtaalla on kolme lintutornia, kota ja valokuvauskoju. Alueella on tavattu noin 200 lintulajia, joista osa on ollut harvinaisia lintulajeja. Oulujärven läheinen sijainti ja suuri pieneläin- ja planktontuotanto vaikuttavat lintulajien runsauteen ja monipuolisuuteen. Allas toimii lintujen pesimäpaikkana ja muuttojen aikaisena kokoontumis- sekä ruokailualueena.

Viimeksi muokattu

29.6.2020