Olet täällä

Soittimet ja soitinvuokraus

Musiikkiopintoja aloitteleva voi yleensä vuokrata musiikkiopistolta soittimen, vuokrausmahdollisuuksista voi keskustella oman opettajansa kanssa.

Kulttuuri

1. KOSKETINSOITTIMETpianourutharmonikka
2. KIELISOITTIMETkitarasähkökitarasähköbassokantele
3. JOUSISOITTIMETviulualttoviulusellokontrabasso (katso esittelyvideo)
4. PUUPUHALTIMEThuilunokkahuiluklarinettioboesaksofonifagotti
5. VASKIPUHALTIMETtrumpettikäyrätorvipasuunabaritonitorvituuba
6. LYÖMÄSOITTIMET
7. LAULU

KOSKETINSOITTIMET

PIANO
Akustinen piano on monipuolinen kosketinsoitin, jolla voi soittaa klassista ja kevyttä musiikkia niin yksin kuin myös yhdessä muiden kanssa. Pianonsoiton voi aloittaa jo alle kouluikäisenä.

URUT

HARMONIKKA
Harmonikansoiton voi aloittaa noin 5–9 -vuotiaana. Soittimen kuljettamisessa tarvitaan vanhempien apua. Harmonikan hankinnasta sovitaan aina yhdessä opettajan kanssa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt harmonikat tai soittimen vuokraus.

KIELISOITTIMET

KITARA
Klassinen kitara on alkujaan tarkoitettu toimimaan instrumenttina klassisen musiikin orkestereissa sekä soolosoittimena. Nykypäivänä kitaraa käytetään monipuolisemmin eri tyylisuuntauksissa esim. Pop-, tanssi-, sekä Flamenco musiikissa. Kitaransoiton voi aloittaa noin 6-vuotiaana. Ensimmäistä soitinta hankittaessa, on hyvä miettiä yhdessä opettajan kanssa, millainen kitara sopii itselle parhaiten.

SÄHKÖKITARA
Sähkökitara on yksi tärkeimmistä yhtyesoittimista. Ensimmäiset sähkökitarat kehitettiin jo 1930-luvulla säestys instrumenteiksi. Hieman myöhemmin siitä on tullut tärkeä soolo instrumentti esim. rock-, blues-, jazz- ja heavymusiikissa. Sähkökitaran lisäksi tarvitset vahvistimen. Hankkiessasi molempia, sinun kannattaa kysyä neuvoa omalta opettajaltasi. Kitaransoiton voi aloittaa noin 6- vuotiaana.

SÄHKÖBASSO
Basson rooli orkesterissa/yhtyeessä on matalimpien äänten tuottaminen. Sähköbassoa kutsutaan usein yhtyeen tärkeimmäksi soittimeksi, sillä instrumentilla luodaan pohja yhtyeen harmonialle, mutta myös rytmiselle svengaavuudelle, nk. groovelle. Sähköbasso mielletään säestysroolissa olevaksi soittimeksi, mutta kautta historian on monissa yhtyeissä, niin suomalaisissa kuin ulkomaisissakin, sähköbasso noussut solistiseen rooliin. Sähköbasson soittoon kuuluu myös oheislaitteisto, ensisijaiseti vahvistimet, mutta myös efektit.

KANTELE
Sopiva ikä kanteleensoiton aloittamiseen on 5-vuotiaasta eteeenpäin. Opiskelu aloitetaan joko 5- tai 11-kielisellä pienkanteleella tai suoraan isolla koti- tai konserttikanteleella oppilaan ikä ja omat toiveet huomioiden. Musiikkiopistolta löytyy muutamia aloittelijoille tarkoitettuja vuokrakanteleita, ja opettaja auttaa ja neuvoo aina oman kanteleen hankkimisessa. Kanteleella voi soittaa monipuolisesti niin taidemusiikkia, kansanmusiikkia kuin kevyttä musiikkiakin. Yhteissoitto on tärkeä osa kanteleensoiton opiskelua. 4-10-vuotiaat voivat soittaa kannelta myös pienkanteleryhmä Marjukkaisissa. (tästä linkki Musiikkileikkikoulu-sivulle)

JOUSISOITTIMET (katso esittelyvideo)

VIULU
Viulua tituleerataan hienosti soitinten "Kuningattareksi". Soittimen opiskelun voi aloittaa jo 4 vuotiaana, mutta pääsääntöisesti hyvä aloitusikä on alle 10 vuotiaana. Soittajan ikä ja koko ratkaisee instrumentin koon.Viuluja on aina 1/16 osa viulusta kokoviuluun vuokrattavissa musiikkiopistolta.Viulussa on 4 kieltä G-D-A ja E  ja on sekä soolosoitin että kokoonpanojen kuten sinfoniaorkesterin keskeinen runkosoitin.Viulukappaleet ovat laajasti valittavissa kansanmusiikista klassiseen- ja kevyeen musiikkiin.

ALTTOVIULU
Alttoviulu on soinniltaan matalaäänisempi kuin viulu ja sen opiskelun voi aloittaa jo 5 vuotiaanakin.
Soittoteknisesti alttoviulu ei poikkea viulusta ja kappaleetkin on usein vastaavia viuluohjelmiston kanssa.Rakenteellisesti alttoviulu on normaalisti kokonsa puolesta isompi kuin viulu ja kielet ovat viritykseltään matalimmasta korkeampaan C-G-D ja A. Erityisen mukava alttoviululla on soittaa muiden kanssa esim, kamarikokoonpanossa tai orkesterissa koska soitin täydentää musiikissa usein keskirekisterillään tärkeää harmoonista sointia.Varauksellisesti sanottuna alttoviulu on hieman "helpompi" soitin kuin viulu.

SELLO
Sellonsoiton voi aloittaa noin 5–9 -vuotiaana. Opettaja auttaa soittimen oikean koon määrittelyssä sekä soittimen hankinnassa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt sellot tai soittimen vuokraus. Sello on kaunisääninen orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoitin. Sellolla soitetaan mainiosti niin klassista, kuin kevyempääkin musiikkia.

KONTRABASSO
Kontrabassonsoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Soittimen suuren koon vuoksi lapset tarvitsevat kuljetusapua. Opettaja avustaa soittimen hankinnassa, soitinkokoja on useita. Kontrabassoa voidaan soittaa seisten tai istuen. Kontrabasso on tärkeä soitin orkesterissa ja myös monipuolinen kamarimusiikkisoitin.

PUUPUHALTIMET

HUILU
Poikkihuilunsoiton voi aloittaa aikaisintaan 6–7 -vuotiaana. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Pienellä soittajalla on aluksi käyrä suukappale. Kun kädet kasvavat pituutta, vaihdetaan huiluun suora suukappale (= täysimittainen huilu). Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt huilut tai soittimen vuokraus. Huilu on ilmeikäs ja monivivahteinen soitin. Se soveltuu upeasti soolo-, kamarimusiikki- ja orkesterisoittimeksi.

NOKKAHUILU
Soittimen suomenkielinen nimi tulee sen nokkamaisesta suukappaleesta. Italiankielinen flauto dolce tarkoittaa suloista huilua. Englanninkielinen recordertarkoitti alunperin soitinta, joka hyräilee pehmeästi ja laulaa kuin lintunen. Nokkahuilulla voi soittaa muutakin kuin vain pieniä melodioita – kuten tehdään usein, kun sitä käytetään koulusoittimena. Sillä voi soittaa ”kunnon” klassista musiikkia ja esim. kansanmusiikkia. Musiikkiopistossa nokkahuilua soitettaessa pää- tai sivuaineena käytetään pääasiassa sopraano- ja alttonokkahuiluja. Yhtyeissä tarvitaan lisäksi tenoria ja bassoa, joskus myös sopraniinoa. Kouluissa käytetään usein saksalaisotteisia soittimia, mutta musiikkiopistossa barokki- eli englantilaisotteisia. Nokkahuilunsoiton aloittamisiälle ei ole ylärajaa. Lapset voivat aloittaa sen soittamisen noin 6-vuotiaasta ylöspäin, mikseipä nuorempinakin. Nokkahuilua voi käyttää myös valmennussoittimena ennen kuin lapsi voi ikänsä ja kokonsa puolesta aloittaa muiden puhaltimien soittamisen.

KLARINETTI
Klarinetinsoiton voi aloittaa noin 8–10 -vuotiaana riippuen lapsen fysiikasta ja siitä jaksaako hän kannattaa soitinta. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt klarinetit tai soittimen vuokraus. Klarinetti on kaunisääninen kamarimusiikki- ja orkesterisoitin.

OBOE
Oboe kuuluu puupuhallinperheeseen ja sitä käytetään orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoittimena. Oboensoiton voi aloittaa aikaisintaan noin 8-vuotiaana. Opiskelu aloitetaan yleensä muovisella soittimella, jonka hankinnassa opettaja auttaa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt oboet tai soittimen vuokraus. Alussa opettaja valmistaa soittimen suukappaleet eli röörit ja opastaa myöhemmin niiden teossa.

FAGOTTI
Fagotinsoiton voi aloittaa 11–13 -vuotiaana, käden koosta riippuen. Soittimen hankinnassa kannattaa kysyä opettajan asiantuntevaa mielipidettä. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt soittimet tai soittimen vuokraus. Fagotti on puupuhallinperheen matalin soitin, jossa on pehmeä ja lämminsävyinen ääni. Fagottia on vaivattomampi puhaltaa kuin esim. oboeta, sillä äänen saamiseen riittää pienehkö paine. Röörit eli suukappaleet tehdään opettajan avustuksella käsin, joten pientä askarteluakin riittää.

SAKSOFONI
Saksofoni on metallirunkoinen puhallinsoitin. Adolphe Sax, alun perin belgialainen keksijä, rakensi ensimmäiset saksofoninsa vuoden 1841 ja 1846 välillä Pariisissa, ja patentoi saksofonin vuonna 1846. Keksinnössään Sax yhdisti yksilehtisen puupuhaltimen, kuten klarinetin, äänenmuodostuksen oboen kartiomaiseen putkirakenteeseen ja läppäjärjestelmään. Tämä tuotti aivan uudenlaisen soinnin. Vaikka saksofonin runko on metallista, se luetaan puupuhaltimiin äänen tuottamistavan vuoksi. Saksofonia käytetään paljon mm. jazzmusiikissa.?Saksofonin soiton voi aloittaa 10 ikävuoden tienoilla kun sormet ovat riittävän pitkät. Yläikärajaa ei ole. Pienemmillä aloittajilla tulisi olla ylhäällä ja alhaalla 4 rautahammasta ja sormissa riittävästi pituutta. Oman soittimien hankinnassa kannattaa olla tarkkana ja neuvoa kannattaa kysyä opettajalta. Saksofonitunneilla soitetaan ohjelmistoa lähinnä rytmimusiikin puolelta. Tunneilla edetään oppilaan mieltymyksiä ja tavoitteita kuunnellen kuitenkaan unohtamatta instrumenttihallinnan ja nuottienlukutaidon kehittämisen merkitystä. Myös korvakuulolta soittamista ja improvisaatioharjoituksia tehdään alusta alkaen.

VASKIPUHALTIMET

TRUMPETTI
Trumpetti on vaskisoitinperheen kirkkain ja korkeaäänisin soitin. Sen käyttömahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset. Trumpettia käytetään sekä soolo että orkesterisoittimena erilaisissa kokoonpanoissa musiikin tyyleistä riippumatta (klassinen, jazz, pop). Harrastuksen voi aloittaa jo 7- 8-vuoden ikäisenä oppilaan fyysisistä ominaisuuksista riippuen. Tämän ikäiset aloittavat yleensä kornetilla, joka on pienempi ja kevyempi soitin trumpettiin verrattuna. 

PASUUNA
Nämä soittimet ovat isompia ja painavampia kuin esimerkiksi trumpetti. Soitonopiskelun aloittaminen on näin ollen enemmän kiinni lapsen koosta kuin iästä. Pasuuna on mitoitettu aikuisen soittimeksi, mutta jo murrosiässä voi kokeilla soiton aloittamista.

KÄYRÄTORVI
Käyrätorvi (ympyränmuotoon taivutettu vaskisoitin) on kehittynyt metsästys- torvista, kuten sen kutsuttiin 1800 -luvulle asti. Venttiilien keksiminen mullisti käyrätorvensoiton 1800-luvulla ja sen käyttö orkestereissa lisääntyi huomattavasti. Nykyajan käyrätorvea käytetään esimerkiksi puhallinkvintetissä, vaskikvintetissä, puhallinorkesterissa ja sinfoniaorkesterissa. Soittimella on pehmeä ja kaunis romanttinen ääni. Käyrätorvensoiton voi aloittaa noin 8–10 -vuotiaana.

TUUBA/BARITONITORVI
Baritonitorvensoiton voi aloittaa myös pienemmällä altto- tai tenoritorvella vaikka 7 -vuotiaana. Soitin on tärkeässä roolissa ja solistisessa asemassa puhallinorkestereissa, vaskiyhtyeissä ja brittiläisissä brass-bändeissä. Ennen soittimen hankintaa vanhempien kannattaa neuvotella opettajan kanssa. Instrumentit ovat rakenteellisesti erilaisia ja erikokoisia. Tuuba on vaskiperheen isoin matalaääninen bassosoitin. Sen voi aloittaa lapsen koon mukaan. Tuubaa soitetaan orkestereissa, puhallinorkestereissa, bändeissä sekä vaskiyhtyeissä. Sillä voi soittaa myös sooloja.

LYÖMÄSOITTIMET
Lyömäsoittimet on monipuolinen valinta rytmiä, melodiaa ja harmoniaa. Lyömäsoitinten opiskelun voi aloittaa n. kahdeksan vuotiaana. Lyömäsoittimia soitetaan soolosoittimina, pienyhtyeissä ja orkestereissa. Opiskelija oppii soittamaan useita eri musiikkityylejä ja lyömäsoittimia. Opettaja auttaa soittimen/soittimien hankinnassa.

LAULU
Laulunopiskelun voi aloittaa n. 15-vuotiaana. Nuotinlukutaito ja jonkin soittimen soittotaito ovat suotavia. Omien laulutuntien lisäksi laulajat voivat osallistua klassisen ja poplaulun ryhmätunneille. Yhteismusisointia voidaan toteuttaa esimerkiksi bändien, akustisten yhtyeiden tai pianon kanssa.

Viimeksi muokattu

12.5.2016