Olet täällä

Vanha poliisitalo

Eino Pitkäsen suunnittelema funktionalistinen poliisitalo vuodelta 1935 toimii nykyisin taidemuseona.

Kulttuuri

Taidemuseo toimii Kajaanin vanhassa poliisitalossa

Vanha poliisitalo

Vuonna 1936 valmistunut poliisilaitos on ensimmäisiä arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemia rakennuksia Kajaanissa. Se toimi poliisilaitoksena aina 1980-luvulle saakka kunnes vuonna 1985 rakennus saneerattiin taidehallin käyttöön. Vuodesta 1993 lähtien se on toiminut Kajaanin taidemuseon näyttelytilana.

Kajaanin poliisilaitosta, nykyistä Kajaanin taidemuseota on kutsuttu Pitkäsen parhaaksi funktionalistiseksi työksi. Sen ulkoasussa esiintyy useita Pitkäselle tyypillisiä ratkaisuja, kuten rakennuksen porrastaminen kolmeen tasoon (näkyy sekä julkisivussa että koillispuolella), pikkuikkunoista muodostetut rivit ja pyöreä ikkuna, juhlava vertikaalisisäänkäynti sekä rappaus. Nämä tyylilliset ominaisuudet tulevat parhaiten esiin hänen julkisissa töissään, mutta esimerkiksi pienet ikkunat tai pyöreä ikkuna ovat usein elävöittämässä myös asuinrakennusten yksinkertaista ulkomuotoa. Joissakin rakennuksissa on myös pyöristettyjä kulmia, mutta kuutiomaisuus on kuitenkin hallitsevaa Pitkäsen arkkitehtuurille.
 

Yksityiskohdat taidemuseon julkisivussa

 

Poliisilaitoksen ulkoasu on pysynyt lähes alkuperäisen kaltaisena. Vuonna 1965 lounaanpuoleiseen seinään puhkaistiin ylimääräinen ikkunarivistö, joka kuitenkin muurattiin umpeen Taidehallin saneerauksen yhteydessä, ja näin palautettiin rakennuksen alkuperäinen ulkomuoto. Rakennuksen ulkoväritys on vaihdellut – nykyisen kalkkilaastin valkoisen pinnan alta löytyy jäänteitä myös vaaleankeltaisesta ja vaaleanpunaisesta väripinnasta. 

Sisäkuvia Kajaanin taidemuseolta

 

Sisätiloissa sen sijaan on tehty muutoksia tarpeiden muututtua. Jo 1954 alun perin voimistelu- ja luentosaliksi suunniteltu tila jaettiin välipohjalla kahtia, ja kolmas kerros saatiin näin paremmin käyttöön. Radikaaleimmin sisätilat muuttuivat poliisilaitoksen muututtua taidehalliksi. Lähes kaikki väliseinät poistettiin ja tilat muutettiin näyttelykäyttöä vastaaviksi. Alakertaan on kuitenkin jätetty yksi selli tuulahdukseksi talon historiaa. 

Vanhan poliisilaitoksen putka taidemuseolla

 

Taidemuseon pohjapiirros (pdf)
Arkkitehti Eino Pitkänen
Eino Pitkäsen rakennuksia Kajaanissa, kartta

Viimeksi muokattu

6.5.2020