Olet täällä

Vaihtuvat näyttelyt

Kainuun Museon meneillään olevat sekä tulevat vaihtuvat näyttelyt

Kulttuuri

Huoltoasema Mobilismi - liikuttava harrastus näyttelyssä

MOBILISMI – LIIKUTTAVA HARRASTUS 5.6. – 15.9.2019

Kainuulaisen ajoneuvo- ja tieliikennehistorian aktiivisesta keräämisestä, tallentamisesta ja esillepanosta pian neljänkymmenen vuoden ajan vastannut Kainuun Mobilistit ry ja Kainuun Museo ovat suunnitelleet vuodesta 2018 lähtien yhteistä mobilismi-aiheista näyttelyä. Näyttelyn suunnittelun kantavana ajatuksena on ollut tuoda esille autojen ja autoilun historiaa, tarjota kurkistus mobilistien yksityiskokoelmien kätköihin sekä kertoa mobilismista monipuolisena harrastuksena. Useamman yhteisen palaverin ja tuumaustuokion tuloksena näyttelysuunnitelmat muotoutuivat toteutuskelpoiseen muotoon, ja lopputulos on nähtävillä museossa kesän ajan.

Mobilismi - liikuttava harrastus näyttelyä

 

Historian tutkimus ja keräily ovat tärkeässä roolissa mobilismi-harrastuksessa, jossa pyritään liittämään aiheeseen tai ajoneuvoon liittyvään kokoelmaan mahdollisimman monta esinettä ja asiaa. Yksi päämäärä on kerätä kaikki kohteet, jolloin kokonaisuudesta oman harrasteajoneuvon ympärillä tulee täydellinen. Esimerkiksi keräilystä voidaan mainita automalliin liittyneet työkalut, aikakauden mukaiset merkkikohtaiset lisävarusteet, kirjallisuus, pienoismallit, myyntiesitteet ja mainokset. Historian tutkimuksella selvitetään sekä koko ajoneuvomallin historia eli suunnittelu, valmistus, maahantuonti- ja jälleenmyyntiorganisaatio että oman harrasteajoneuvon omistushistoria ja vaiheet.

”Tilasin Kansallisarkistosta rekisterikorteista kopiot ja Traficomilta vuoden 1989 jälkeiset historiatiedot sekä haastattelin auton pitkäaikaista omistajaa. Näin autoni menneisyys alkoi hahmottua tarinaksi”, kertoo Kainuun Mobilistit ry:n jäsen Sauli Lindström.

Fiat 600 vm. -57 Mobilismi - liikuttava harrastus näyttelyssä

 

Tulevat näyttelyt 2019:

29.9.-29.12. Muovi

Galleriahuoneessa
19.9.-17.11. Aleksanteri I Kainuussa
20.11.-19.1. Renforsin Kajaani-kuvia

Tulevat näyttelyt 2020:

12.1.-19.4. Aikamatka - Suomen Nukketaiteilijat 20 vuotta
13.5.-6.9. Seitkytluku

Galleriahuoneessa
22.1.-12.2. Kainuu, jättiläisten maa
18.2.-3.5. Kainuun Museo 90 vuotta

Viimeksi muokattu

26.8.2019