Olet täällä

Näyttelyarkisto

Kuluvan vuoden päättyneet näyttelyt sekä linkki edellisten vuosien näyttelyihin.

Kulttuuri

Kuluvan vuoden päättyneet näyttelyt:
 

Taidetta ja arkitavaraa 15.2.-5.4.2017 // 1054 kävijää

Näyttely esittelee 1950-luvun suomalaista lasimuotoilua. Se on Suomen lasimuseon kokoama ja siihen kuuluu noin 200 esinettä lasimuseon kokoelmasta.

Suomalainen taidelasi sai runsaasti kuuluisuutta 1950-luvulla. Etenkin Milanon triennaaleissa eli kansainvälisissä taideteollisuusnäyttelyissä vuosina 1951, 1954 ja 1957 suomalaisille jaetut palkinnot siivittivät maamme mainetta taideteollisuuden kärjessä. Palkittuja suunnittelijoita olivat mm. Kaj Franck, Saara Hopea ja Tapio Wirkkala.

Taidelasilla oli käyttöä sekä ulkomaisissa edustusnäyttelyissä että lahjatavarana ja siksi lasimuotoilijat saivat 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun ensivuosina hyvin vapaat kädet uusien taide-esineiden tekemiseen. Niiden saamaa mainetta hyödynnettiin myös mainoksissa.

1950-luvun puolivälissä suomalainen lasituotanto kehittyi muun muassa uusien puristelasikoneiden myötä. Palkittuja taidelasin tekijöitä pyydettiin suunnittelemaan käyttöastioita suomalaiskoteihin. Uusille malleille oli tyypillistä keveys ja pelkistetyt linjat.

Kiertonäyttely on ollut aiemmin esillä Ähtärissä, Puumalassa ja Porissa.

 

Kajaani on Rock 23.11.2016 – 5.2.2017 // 2016 kävijää

Kajaani on Rock -näyttely esittelee kajaanilaisen kevyen musiikin historiaa.

Näyttely kertoo eri aikakausien merkittävistä murrosilmiöistä, kuten Kajaanin ensimmäisten tanssiorkestereiden perustamisesta, kaupungin vahvasta puhallinmusiikkiperinteestä, Kajaanin Jazzkevään historiasta ja suomirockin läpimurrosta. Myöhemmin seuranneista rockin erilaisista alakulttuureista tarkempaan tarkasteluun on otettu kajaanilaisen heavyn ja punkin tarina. Ajallinen kaari ulottuu 1920-luvulta aina tähän päivään saakka.

Näyttely on koottu pääasiassa haastattelujen ja yksityisiltä ihmisiltä saatujen esine- sekä kuvalainojen kautta. Esillä on runsaasti kuvia myös Kainuun Sanomien kuva-arkistosta sekä Kainuun Museon kokoelmasta. Näyttely sisältää paljon tietoa, joka on koottu ensimmäistä kertaa yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Laaja taustatyö on saanut arvoisensa kattauksen runsaine valokuvineen ja perusteellisine taustoituksineen unohtamatta hienoja esinelöytöjä.

Näyttelyn toteuttamisesta vastaavat yhteistyössä Kainuun Museo ja kulttuuriyhdistys Rauniokaupunki ry.

Viimeksi muokattu

31.5.2017