Olet täällä

Historiaa

Kainuun Museon vaiheita

Kulttuuri

Presidentti Urho Kekkonen tutustumassa Kainuun Museoon 1975

Museon perustamista Kajaaniin suunniteltiin useita kertoja 1900-luvun alussa, mutta museoyhdistyksen perustava kokous pidettiin vasta 18.2.1930. Yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi kruununvouti Gustaf Enwald ja vuosina 1935-1952 pormestari Fredrik Hyöky.

Yhdistys aloitti heti esine- ja kirjastokokoelmien keräämisen sekä maakunnan historiasta kirjoittamisen paikallisissa sanomalehdissä. Alkuvuosien innokkaita toimijoita olivat mm. nimismies H. W. Claudelin ja lehtori Lauri Lounela.

Ensimmäinen näyttelytila perustettiin Kajaanin seminaarin kellarikerrokseen, jossa toimittiin talvisotaan asti. Näyttelytoiminta alkoi uudelleen vasta kesällä 1956, kun museo oli saanut tilat uudelta keskuskansakoululta eli nykyiseltä Keskuskoululta.

Keväällä 1954 yhdistyksen puheenjohtajaksi oli tullut lehtori Irma Vartiainen lehtori Isidor Vuoren lyhyeksi jääneen kauden jälkeen. Irma Vartiainen ja museonhoitajana toiminut Helena Vartiainen olivat keskeiset museotyötä organisoineet henkilöt aina 1970-luvulle asti.

Museon kunnallistamisneuvottelut alkoivat vuonna 1973. Niiden tuloksena yhdistys lahjoitti syksyllä 1977 kokoelmansa, arkistonsa ja kirjastonsa Kajaanin kaupungille sillä ehdolla, että kaupunki huolehtii museotoiminnasta tiloineen ja henkilökuntineen.

Museolle kunnostettiin Asemakatu 4:n vanha kiinteistö ja museonjohtajaksi kaupunki valitsi Heikki Rytkölän. Näyttelytoiminta alkoi vuonna 1978 ja vuonna 1981 museo nimitettiin maakuntamuseoksi, jolloin se ryhtyi virallisestikin huolehtimaan koko Kainuuta koskevista kulttuuriperintöasioista.

Viimeksi muokattu

1.2.2019