Olet täällä

Tuotanto

hirri.gif

Tuotanto
 

Veikko Huovinen tunnetaan ennen kaikkea romaaneistaan ja novellikokoelmistaan, joita on ilmestynyt yhteensä yli kolmekymmentä. Vähemmän tunnettuja ovat hänen lukuisat kirjoituksensa lehdissä ja kokoomateoksissa. Juttujen kirjo ulottuu huovismaisesta huumorista ja satiirista muisteluksiin ja asiateksteihin.

Veikko Huovisen ensimmäinen julkaistu kirjoitus oli Joulukuusi ja teeret Metsästys ja Kalastus -lehden joulunumerossa 1948. Ensimmäinen kirja oli novellikokoelma Hirri, joka ilmestyi keväällä 1950 kirjailijan 23-vuotispäivän kynnyksellä. Huomiota karttelevana metsäylioppilaana Huovinen olisi halunnut julkaista esikoisteoksensa salanimellä, mutta kustantaja ei tähän suostunut. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi koko tulevan kirjailijanuran kivijalaksi muodostunut romaani Havukka-ahon ajattelija, jonka päähenkilö Konsta Pylkkänen oli esittäytynyt suomalaiselle lukijakunnalle jo muutamissa Hirrin novelleissa ja lehtikirjoituksissa.

Huovisen tavaramerkiksi ovat muodostuneet hänen huovismaiset novellinsa – humoreskit, lyhyet erikoiset, littlejutut, novellistiset jutelmat tai millä nimellä niitä sitten halutaankin kutsua. Sen sijaan asiatekstit ovat ehkä vähiten tunnettu puoli Huovisen monipuolisesta tuotannosta. Tietokirjoittajankin rooli tuli Huoviselle tutuksi jo uran alkuvaiheissa, mistä on osoituksena mm. laaja Kainuun maakunnan esittely vuonna 1954 ilmestyneessä Meidän maa -teoksessa. Kauno- ja tietokirjallinen ote yhdistyivät vaikuttavalla tavalla teoksessa Puukansan tarina, joka oli vuonna 1984 Finlandia-palkintoehdokas ja tuotti Huoviselle valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Huovinen toimi omien kirjojen kirjoittamisen ohella myös kirjojen toimittajana ja kuvateosten tekstien tekijänä.

Veikko Huovisen teokset

Kirjoituksia kokoomateoksissa ja lehdissä

Käännöksiä  Veikko Huovisen tuotannosta

Huovisen teokset televisiossa, radiossa ja elokuvina

 

Neljä tekstiä Huoviselta
 

Nämä neljä kirjoitusta ovat ilmestyneet alunperin 1950- ja 1960-luvuilla. Tarina valkeasta kärpästä ilmestyi Metsälehdessä nro 46-47/1950 ja “Musta Savotta” Metsäylioppilas-julkaisussa 1951. Koulusta lomalle on kirjoitettu Sotkamon kotiseutujuhlaan ja julkaistiin Kainuun Joulu -lehdessä 1960. Poliittinen elämä Suomessa talvella on julkaistu teoksessa Kuikka, joka ilmestyi 1963.

Tarina valkeasta kärpästä

“Musta savotta”

Koulusta lomalle

Poliittinen elämä Suomessa talvella

Viimeksi muokattu

23.7.2019