Olet täällä

Kainuu-aineistot

caianiakuva.jpg

Kainuu-aineistot

Kajaanin kaupunginkirjasto pitää yllä Caiania-maakuntakokoelmaa, joka sisältää Kainuulaisten kirjailijoiden teoksia sekä Kainuuseen ja sen paikkakuntiin, henkilöihin, historiaan, kulttuuriin, luontoon, rakennuksiin, elinkeinoihin ja yhteisöihin liittyvää aineistoa.
Kokoelman tiedot löytyvät Kainet-tietokannasta. Kainuu-aiheisia lehtiartikkeliviitteitä tallennetaan Arto-kokoelmiin Finnaan.

Lisäksi kirjasto on koonnut useita kainuulaiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä verkkoaineistoja.

Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään -sivuilla voi tutustua Kainuu-aiheiseen kertoma- ja muistelmakirjallisuuteen. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat kokonaan tai osittain Kainuuseen tai ne kertovat kainuulaisista. Mukana on myös lasten- ja nuortenkirjoja.

Seminaarin kasvatit kirjailijoina -sivuilla on lista Kajaanin seminaarista valmistuneista opettajista, jotka ovat kunnostautuneet myös kirjailijoina. Sivuilla on luettavissa opiskeluaikaisia tekstejä muutamilta kirjailijoilta.

Veikko Huovinen -sivuilla esitelään kirjailija Veikko Huovisen elämää ja kirjailijanuraa.

Digikirjasto

Valtakunnallisesta Digi.kirjastot.fi palvelusta löytyy kokoelma Kainuulaista kulttuurihistoriaa, jonne on tallennettu Eino Leinon Kainuu-aiheisia runoja, Kasimir Leinon tuotantoa ja elämäkertatietoa molemmista veljeksistä. Mielenkiintoinen ajankuva on myös Kajaanissa asuneen säätyläisneiti Lina Rislachin päiväkirja vuosilta 1852-1853.
Otsikolla Mennyttä aikaa Kajaanissa  on digitoitu kuusi kirjaa Kainuun historiasta:

  • Gebhard, Hannes: Kuvaelmia Kajaanin kaupungista v. 1651-1700 ja 1723-1809
  • Mustonen, Oskar. A. F.: Tietoja Kajaanin kihlakunnasta ja etenkin Paltamon pitäjästä 
  • Castrén, Kaarle Alfred: Kertoelmia Kajaanin läänin vaiheista vv. 1650-1750 
  • Castrén, Kaarle Alfred: Tietoja Oulun läänin sota-asioista Gustaw III:nen sodan aikana  
  • Gebhard, Hannes: Kajaanin linnasta
  • Pfaler, K. A: Muistelmia Kuhmoniemen seurakunnasta
Kirjasampo

Tietoa kainuulaisista kirjailijoista ja heidän teoksistaan löytyy valtakunnallisen Kirjasampo-palvelun Kainuu-osiosta. Kirjasammossa on paljon muutakin kirjallisuusaineistoa, kuten lukuvinkkejä ja ajankohtaisia kirjallisuusuutisia.

 

Viimeksi muokattu

7.7.2020