Olet täällä

Kajaanin pääkirjasto

Pääkirjasto

Kajaanin pääkirjasto (sijainti kartalla)

 

 

Pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat aikuisten- ja lastenosastot, musiikkiosasto, lehtilukusali  ja Caiania-maakuntakokoelma. Sisääntuloaulassa ovat näyttelyvitriinit. Pohjakerroksesta löytyy mm. varastotiloja ja kirjastoauton talli.

Toisessa kerroksessa on kirjaston käytössä kaksi pienryhmähuonetta ja soittohuone, jossa on piano. Soittohuoneen ja ryhmätyöhuoneet voi varata käyttöönsä kirjaston neuvonnasta.

Kirjastossa on asiakkaiden käytettäväksi vapaa langaton verkko, tietokoneita, tulostimia ja skannaus- ja kopiointimahdollisuus.

Kirjastossa kokoontuu lukupiiri ja pidetään satutunteja lapsille. Koululaisille tarjotaan systemaattista kirjastonkäytön opetusta. Myös muille ryhmille järjestetään opastusta ja tutustumiskierroksia kirjastossa. Kirjasto järjestää satunnaisesti omia tapahtumia, minkä lisäksi muun muassa Kainuun kirjailijat järjestävät kirjallisuusiltoja pääkirjaston tiloissa.

Kirjastotalo

Ensimmäinen kansalle tarkoitettu lainakirjasto perustettiin Kajaaniin vuonna 1860, kirjastotoiminta vakiintui pari vuosikymmentä myöhemmin. Kirjasto toimi monissa eri paikoissa, pisimpään vanhassa kiinteistössä Brahenkadulla. Nykyinen kirjastotalo valmistui vuonna 1985.  Pääkirjaston on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Ky ja sisustuksen ja erikoiskalusteet  alunperin Sisustussuunnittelu ja teollinen muotoilu Sistem Oy (Riitta Kukkasniemi).

Kirjastotalon 30-vuotisjuhlan kunniaksi koottiin listaus kirjaston tapahtumista.

 

Kirjaston taide

Kirjastosalin yläpalkkia koristaa taiteilija Ulla Rantasen seinämaalaus "Kulttuurin kuvat" (1987). Se koostuu kahdeksasta kulttuurisymbolista, jotka kuvaavat ihmiskunnan vuosituhansia vanhaa sivistystä. Esineet ovat vasemmalta oikealle pronssivati, egyptiläinen pää, risti, joonialainen pylväs, vene, Samothraken Nike -veistos Pariisin Louvressa, kivikirves ja kampakeraaminen astia. Maalaus on kooltaan 2 x 24 metriä.

Kirjastoon on sijoitettu myös Matti Koskelan teos “Kainuu" vuodelta 1976.

Kainuu-taideteos