Olet täällä

Kainuun Museon näyttelyarkisto

Kuluvan vuoden päättyneet näyttelyt sekä linkki edellisten vuosien näyttelyihin.

Services

Kuluvan vuoden päättyneet näyttelyt:

AIKAMATKALLA – Suomen nukketaiteilijat 20 vuotta  12.1. – 19.4.2020 // 3454 kävijää

Kainuun Museon näyttelyvuosi 2020 alkaa Suomen Nukketaiteilijat ry:n
20-vuotisjuhlanäyttelyllä, joka on samalla yhdistyksen jäähyväisnäyttely. Vuonna 2000 perustettu Suomen Nukketaiteilijat ry on järjestänyt näyttelyitä eri puolilla Suomea sekä näyttelyt Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Yhdistyksen toiminnan johtoajatuksena on ollut nukketaiteen tunnetuksi tekeminen, alan arvostuksen nostaminen ja jäsenten taitojen kehittäminen.

Kainuun Museossa esillä oleva näyttely on yhdistyksen 115 näyttely ja se koostuu kymmenestä tilataideteoksesta. Esillä ovat muun muassa 1900-luvun alun maalaistalon elämästä kertova Ennen vanhaan, 1950-luvun tanssilavakulttuuria kuvaava Lavatanssit, sadan vuoden takaisesta yhteissaunomisperinteestä muistuttava Joulusaunassa sekä tunnettuja henkilöitä ja entisiä presidenttejämme vilisevä Linnan juhlat. Tilataideteokset on valmistettu mittakaavaan ¼ eli aikuisnuket ovat noin 40 cm korkeita, ja jokaisessa teoksessa vaatetus ja pienesineistö on ajanmukaista.

Nukketaiteilijalta vaaditaan monen eri alan ja materiaalin hallinnan taitoja. Hän on kuvanveistäjä muotoillessaan nuken pään ja jäsenet sekä rakentaessaan sille vartalon. Taidemaalarina hän maalaa muotoilemansa osat. Ompelijana hän suunnittelee ja valmistaa vaatetuksen. Peruukintekijänä ja kampaajana hän tekee nukeille hiukset. Suutarin taitoja tarvitaan kenkien ja laukkujen valmistamisessa. Materiaaleina nuken päässä ja jäsenissä voi olla yleisimmän paperisaven lisäksi mm. posliini, tekstiili, villa tai puu.

Näyttely jouduttiin sulkemaan ennenaikaisesti 17.3. koronaepidemian vuoksi.

Viimeksi muokattu

5.5.2020