Olet täällä

Kajaanin taidemuseon kokoelmat

Kajaanin taidemuseon kokoelmat

Palvelut

Kari Cavén: Korvaan sattuu, 2005. Kajaanin taidemuseon kokoelma

Kajaanin taidemuseon kokoelma sai alkunsa 1980-luvun alussa, jolloin kotimaista nykytaidetta alettiin kerätä tulevaa museota varten. Taideostotoimikunnan ohjeena oli luoda pitkän aikavälin linjaa valitessaan kaupungille valtakunnallisesti merkittävää ja tasokasta taidetta. Toimikunta piti tärkeänä myös yhtenäisen kokoelman luomista. Kun taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1993, taidehankinnat siirtyivät sen vastuulle. Tällä hetkellä kokoelmassa on 905 teosta noin sadalta taiteilijalta.

Kokoelman painopiste on kotimaisessa 1980- ja 90-lukujen taiteessa. Merkittäviä teoskokonaisuuksia on mm. Juhana Blomstedtilta, Carolus Enckelliltä, Tapio Junnolta, Pauno Pohjolaiselta, Kain Tapperilta ja Nina Ternolta. Merkittäviä kainuulaistaiteilijoita kokoelmassa edustavat mm. H. Ahtela, Helvi Hyvärinen, Matti Koskela, Jaakko Leppänen, Tuomo Lukkari ja Kaarlo Mikkonen. 

Viime vuosina kokoelmaa ovat pääsääntöisesti kartuttaneet lahjoitukset, joiden myötä alueellinen painotus on kasvanut. Ilkka Väätin (s.1955, Hyrynsalmi) lahjoitus vuonna 2012 kasvatti kokoelmaa 69 teoksella. 

Riitta Uusitalon lahjoituskokoelmassa vuodelta 2012 on lähes 600 sarjakuva- ja kuvitusoriginaalia.

Tutustu kuukauden kokoelmateokseen

Kajaanin kaupungin kokoelman teokset on sijoitettu kouluille, päiväkoteihin, virastoihin ja terveysasemille eri puolilla kaupunkia.

Teos: Kari Cavén: Korvaan sattuu, 2005. Kajaanin taidemuseon kokoelma