Olet täällä

Kajaanin taidemuseon näyttelyt

Kuvataidetta päivittäin nautittavaksi!

 

Kajaanin taidemuseossa on useita vaihtuvia näyttelyitä vuosittain – vapaa pääsy, tervetuloa!

Palvelut

Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttura, kuva: Ihana Photography

 

VÄREILYÄ 23.8. saakka

Museot avautuivat hallituksen päätöksen mukaisesti maanantaina 1.6.  Kajaanin taidemuseossa jatkuu Väreilyä-näyttely 23.8. saakka.

Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen ovat koonneet Kajaanin taidemuseoon lapsille suunnatun näyttelyn, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat on poimittu taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille on  loihdittu kokemuksellinen väriseikkailu. Taustalla kuultaa ajatus siitä, että väreillä on vahva yhteys erilaisiin tunteisiin, niiden tunnistamiseen ja kokemiseen. Vain kolme viikkoa avoinna ehtinyt olla näyttely oli varsin suosittu ja lukuisia ryhmävarauksia jouduttiin perumaan taidemuseon sulkeuduttua yleisöltä.

Opettajan oppaista löytyy materiaalia väreistä tehtävämonisteineen:

Opettajan opas, alakoulu (pdf)
Opettajan opas, varhaiskasvatus (pdf)

Vennin ja Vienon opas näyttelykierrokselle

Tilanjakaja-viiva

Kesänäyttely MARJATTA TAPIOLA: MAALAUKSIA 2017-2020 (4.6.-23.8.2020) siirtyy vuoteen 2021.

Tilanjakaja-viiva

10.9.-8.11.2020
HEIKIN VALINTA 

Heikin valinta on taidemuseon kokoelmaa esiin nostava näyttely, jonka on koonnut Heikki Aranne. Aranne toimi Kajaanin taidemuseon johtajana vuosina 1997-2015. Näyttelyn teokset hän on valinnut taidemuseon kokoelmasta olemalla puhtaasti oma itsensä, muita kuulematta ja omia mielihalujaan noudattaen:

— Meille kainuulaisille luonto ja metsät ovat olleet aina tärkeitä. Olemme päässeet puusta pitkälle, ainakin maahan asti. Puusta pitkälle ovat myös tämän näyttelyn taiteilijat päässeet luontoa uudelleen veistäen, maalaten ja piirtäen. Emme elä pelkästään luonnossa emmekä luonnosta, joten myös pelti ja betoni ovat saaneet sijansa tässä näyttelyssä.

Tilanjakaja-viiva

26.11.2020-31.1.2021
EEVA-MAIJA PENTTILÄ: LENTOON

Eeva-Maija Penttilän (1948-2017) muistonäyttelyssä nähdään grafiikkaa ja akryylimaalauksia pitkän uran varrelta. Kajaanilaisen taiteilijan teosten keskeisinä elementteinä vaihtelevat ilma, vesi ja tuli. Penttilän työskentelyssä usein esiintyneitä teemoja olivat myös taiteilijan työprosessi ja sen arkiset työvälineet sekä klassinen torsoaihe. Näyttelyssä nähdään myös harvemmin esillä ollutta eläinteemaa, jota hän työsti Australian matkojen innoittamana. Penttilä tunnettiin aktiivisena lasten taidekasvatuksen puolustajana. Kajaanin opettajankoulutusyksikössä hän pääsi ohjaamaan luokanopettajaopiskelijoita ja vaikuttamaan näin tulevien sukupolvien taiteen tekemiseen. 

Tilanjakaja-viiva

Taidemuseon näyttelyarkisto 2018 – 2010

Tilanjakaja-viiva