Olet täällä

Kajaanin taidemuseon näyttelyt

Kuvataidetta päivittäin nautittavaksi!

 

Kajaanin taidemuseossa on useita vaihtuvia näyttelyitä vuosittain – vapaa pääsy, tervetuloa!

Palvelut

Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttura, kuva: Ihana Photography

23.2.-17.5.2020
VÄREILYÄ

Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen ja taiteilija-pedagogi Saara Karjalainen kokoavat Kajaanin taidemuseoon lapsille suunnatun näyttelyn, jonka kantavina teemoina ovat värit ja tunteet. Näyttelyn maistuvat väripalat poimitaan taidemuseon kokoelmasta ja niiden ympärille loihditaan kokemuksellinen väriseikkailu. Taustalla kuultaa ajatus siitä, että väreillä on vahva yhteys erilaisiin tunteisiin, niiden tunnistamiseen ja kokemiseen.

Näyttely avautuu laskiaissunnuntaina 23.2. kaikille avoimen, koko perheelle suunnatun ohjelman merkeissä. Koko päivän kattavassa avajaistapahtumassa klo 10-17 järjestetään oheisohjelmaa tasatunnein.

Avajaispäivän ohjelma:

10:00 Ovet avataan! Tutustu näyttelyyn Vienon ja Vennin värioppaan avulla
11:00 Koko perheen taidetyöpaja
12:00 Näyttelyopastus lapsille ja lapsenmielisille
13:00 Koko perheen taidetyöpaja
14:00 Näyttelyn avaus ja Kajaani Dancen lapsiryhmä esiintyy
15:00 Tea ja Tyhmentäjä -lastennäytelmän Tea tutustuu näyttelyyn ja kuvaa samalla vlogiaan
16:00 Näyttelyopastus lapsille ja lapsenmielisille

Näyttelyyn ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tilanjakaja-viiva

4.6.-23.8.2020
MARJATTA TAPIOLA: MAALAUKSIA 2017-2020

Marjatta Tapiolan näyttely kokoaa yhteen hänen maalauksiaan vuosilta 2017–2020. Mukana ovat monet hänen taiteessaan pitkään esiintyneet teemat, kuten monumentaaliset kallot ja kreikkalaisesta mytologiasta nousevat väkevät härät. Tapiolan uusinta tuotantoa edustavat Raamatun dramaattisiin kohtauksiin pureutuvat teokset, jotka ovat myös vahvasti sidoksissa klassisen taiteen historiaan. Monipuolisen kokonaisuuden täydentävät Intiaan viittaavat eläinaiheet sekä sarja harvoin nähtyjä värilitografioita.

Tilanjakaja-viiva

10.9.-8.11.2020
HEIKIN VALINTA 

Heikin valinta on taidemuseon kokoelmaa esiin nostava näyttely, jonka on koonnut Heikki Aranne. Aranne toimi Kajaanin taidemuseon johtajana vuosina 1997-2015. Näyttelyn teokset hän on valinnut taidemuseon kokoelmasta olemalla puhtaasti oma itsensä, muita kuulematta ja omia mielihalujaan noudattaen:

— Meille kainuulaisille luonto ja metsät ovat olleet aina tärkeitä. Olemme päässeet puusta pitkälle, ainakin maahan asti. Puusta pitkälle ovat myös tämän näyttelyn taiteilijat päässeet luontoa uudelleen veistäen, maalaten ja piirtäen. Emme elä pelkästään luonnossa emmekä luonnosta, joten myös pelti ja betoni ovat saaneet sijansa tässä näyttelyssä.

Tilanjakaja-viiva

26.11.2020-31.1.2021
EEVA-MAIJA PENTTILÄ: LENTOON

Eeva-Maija Penttilän (1948-2017) muistonäyttelyssä nähdään grafiikkaa ja akryylimaalauksia pitkän uran varrelta. Kajaanilaisen taiteilijan teosten keskeisinä elementteinä vaihtelevat ilma, vesi ja tuli. Penttilän työskentelyssä usein esiintyneitä teemoja olivat myös taiteilijan työprosessi ja sen arkiset työvälineet sekä klassinen torsoaihe. Näyttelyssä nähdään myös harvemmin esillä ollutta eläinteemaa, jota hän työsti Australian matkojen innoittamana. Penttilä tunnettiin aktiivisena lasten taidekasvatuksen puolustajana. Kajaanin opettajankoulutusyksikössä hän pääsi ohjaamaan luokanopettajaopiskelijoita ja vaikuttamaan näin tulevien sukupolvien taiteen tekemiseen. 

Tilanjakaja-viiva

Taidemuseon näyttelyarkisto 2018 – 2010

Tilanjakaja-viiva