Olet täällä

Kainuun Museon vaihtuvat näyttelyt

Kainuun Museon meneillään olevat sekä tulevat vaihtuvat näyttelyt

Services

Jokapäiväinen paperimme -näyttelyä Kainuun Museossa

JOKAPÄIVÄINEN PAPERIMME 16.1. – 17.3.2019

Jokapäiväinen paperimme -näyttelyä Kainuun Museossa

Näyttely järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kaupungin Suomen käsityön museon kanssa.
Yläkerran näyttelytila on jaettu kahteen puoleen, ja molemmilla puolilla käsitellään paperia eri näkökulmista. Yhdellä puolella on Suomen käsityön museon tuottama osio ja toisella puolella on Kainuun Museon tuottama osio.

Suomen käsityön museon osio kulkee nimellä Jokapäiväinen paperimme. Siinä käydään läpi osa-alueita kuten paperi kulttuurimme historiassa ja paperin historia sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.
Tutkijoina ovat toimineet Esko Häkli ja Eero Niinikoski.
Miltä maailma näyttäisi tänään, ellei paperia olisi keksitty? Mitä vastaavaa olisi voitu keksiä? Pape-ri tarjosi ihmisille muistin jatkeen. Paperi ja painettu sana ovat luoneet edellytyksiä suurille yhteiskunnallisille mullistuksille ja kansalaisyhteiskunnan kehittymiselle. Vasta paperi loi edellytykset laajamittaiselle tiedonvälitykselle. Paperinvalmistuksen kehitysvaiheet alkoivat muualla maailmassa jo 2000 vuotta sitten ja Suomessa vasta 1600-luvun lopulla. Suomen käsityön museon näyttely koostuu havainnollisista teksti- ja kuvapaneeleista. Lisäksi on sekä katsottavaa että kosketeltavaa esineistöä.

Kainuun Museon osio keskittyy paperiin paikallisesti, ja aiheena on Kajaanin paperitehdas 100 vuotta. Paperitehdas perustettiin vuonna 1919 Tihisenniemeen. Teollisuusalue on näkynyt Kajaanin kaupunkikuvassa aina, ja se on keskeinen osa kaupungin ja koko maakunnan teollisuushistoriaa. Näyttelyssä käydään läpi Kajaani yhtiön vaiheita, rakennushistoriaa ja paperintekoprosessia, mutta erityisesti siinä keskitytään tehtaan työntekijöihin eli yhtiöläisiin ja heidän elinympäristöönsä. Esittelemme muun muassa erään yhtiöläisen, vuoromestari Einari Hoskio, henkilökuvan, yhtiöön liittyvää terminologiaa ja yhtiöläisten elämää 1900-luvun puolivälin Kajaanissa. Kainuun Museon kokoama näyttely rakentuu suurikokoisista teksti- ja kuvajulisteista ja kokoelmien esineistöstä. Lisäksi voi katsoa kaksi lyhyttä dokumenttielokuvaa.

Suomen käsityön museon Jokapäiväinen paperimme -näyttelyä

 

Tulevat näyttelyt 2019:

27.3.-22.5. Saanko luvan
5.6.-15.9. Liikuttava harrastus

yhteistyössä Kainuun mobilistien kanssa
29.9.-29.12. Muovi

Galleriahuoneessa
4.1.-10.3. Tervehdys Muumilaaksosta
Tampereen taidemuseo - Pirkanmaan aluetaidemuseon näyttely
17.3.-2.6. Kainuun mullan alla
19.9.-17.11. Aleksanteri I Kainuussa
20.11.-19.1. Renforsin Kajaani-kuvia

Viimeksi muokattu

1.2.2019