Olet täällä

Kainuun Museon vaihtuvat näyttelyt

Kainuun Museon meneillään olevat sekä tulevat vaihtuvat näyttelyt

Services

Pysähdyspaikalla Itävallassa, 1961

MATKUSTAN YMPÄRI MAAILMAA 17.6.-16.9.2018

Kainuun Museo kutsuu nojatuolimatkalle!

Kainuun Museon kesänäyttelyssä Matkustan ympäri maailmaa ollaan iloisten seuramatkojen tunnelmissa ja kultaisissa vuosissa muistellen nostalgisia pakettimatkoja etelän aurinkoon, bussiretkiä Euroopan sydämeen ja risteilyreissuja Ruotsiin.

Jo ammoisista ajoista lähtien vieraisiin kulttuureihin ja ympäröivään maailmaan tutustuminen on saanut ihmiset lähtemään erilaisille pyhiinvaelluksille ja ristiretkille. Varsinaisen turismin kehittyminen vaati kuitenkin höyrylaiva- ja junaliikenteen kehityksen, joka alkoi 1800-luvulla. Aluksi matkustelu oli mahdollista vain vauraammalle kansanosalle, mutta orastavan matkatoimistotoiminnan myötä 1800-luvun puolivälistä lähtien matkustelu alkoi saada jalansijaa myös tavallisen kansan parissa.

Matkustan ympäri maailmaa -näyttelyn ranta

Varsinainen massaturismin nousu nähtiin sotien jälkeen 1940-luvun lopulta eteenpäin teollistumisen ja kaupungistumisen myötä. Lisäksi ihmisten elintason kohoaminen ja lisääntyvä vapaa-aika antoivat oman sysäyksensä matkailun yleistymiseen.

1950-luvulta lähtien järjestetyt ensimmäiset seuramatkalennot aloittivat matkailubuumin Kanariansaarille. Samaan aikaan matkatoimistoja perustettiin kiihtyvällä tahdilla ja toimistojen verkosto ulottui pian läpi koko maan. 1960- ja 1970-luvuilla Kalevi Keihäsen perustama Keihäsmatkat tarjosi räväköitä seuramatkoja jokaisen kukkaroon sopivalla hinnalla mainoslauseella: ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle”.

Kajaanin lentokentän avautuminen matkustajaliikenteelle vuonna 1956 paransi myös kainuulaisten matkailumahdollisuuksia, toisaalta erityisen suosittuja kainuulaisten keskuudessa olivat bussimatkat eri puolille Eurooppaa. Täyden palvelun bussimatkat tarjosivat jo 1960-luvulta lähtien myös kainuulaisille helpon tavan lähteä matkalle mukaan.

Museon näyttely on koottu yhteistyössä paikallisten matkailualan toimijoiden ja matkailua aktiivisesti harrastaneiden yksityishenkilöiden kanssa ja heidän kauttaan on saatu runsaasti aineistoa täydentämään museon kokoelmien aineistoja. Lisäksi näyttelyn sisältöä ja esillepanoa ovat olleet ideoimassa Kajaanin ammattikorkeakoulun matkailualan opiskelijat.

Linja-auto Matkustan ympäri maailmaa -näyttelyssä
Lasten nurkkaus Matkustan ympäri maailmaa -näyttelyssä

 

Tulevat näyttelyt 2018:

30.9.-6.1.     Flora ja Fauna – symboleja luonnosta
 

Galleriahuoneessa
2.9.-28.10.     Kirjokintaita ja villavarpaita
4.11.-31.12.   Kiehtova minimaailma
                        – näyttely nukkekodeista

Viimeksi muokattu

29.8.2018