Olet täällä

Kainuun Museon vaihtuvat näyttelyt

Kainuun Museon meneillään olevat sekä tulevat vaihtuvat näyttelyt

Services

Laps´Suomen - näyttelyn vitriini Kainuun Museossa

Laps’ Suomen 28.5.-17.9.2017

Suomi 100 vuotta –juhlavuoden kunniaksi koottu näyttely kertoo lapsuusajasta itsenäisyytemme aikana. Kun Suomi itsenäistyi 1917, maan väkiluku oli 3,1 miljoonaa ja Kainuussa asui noin 58.000 asukasta. Perheiden lapsiluku Kainuussa oli muuta maata suurempi ja Kajaani oli ahtaimmin asuttu kaupunki koko maassa.

1900-luvun alkupuolella köyhyys ja elintarvikepula vaivasivat monia ja osa lapsista kiersi kerjäämässä. Lapsilla ei yleensä ollut paljon aikaa leikkiä, vaan heidän tuli osallistua maatilan ja kodin töihin kykyjensä mukaan. Isompia lapsia lähetettiin muualle leivän ansaintaan.

Oppivelvollisuuslaki säädettiin Suomessa 1921, mutta sen käyttöönotossa oli 16 vuoden siirtymäaika. Niinpä syrjäkylillä kesti useita vuosia ennen kuin koulut saatiin rakennettua ja opetus käyntiin.

Suomen taloudellinen tilanne, yhteiskunnalliset muutokset ja yleinen kehitys ovat vaikuttaneet myös lasten elämään. Vasta 1950- ja 1960-luvulla meillä tapahtui lapsen asemassa muutoksia siten, että lapsilla ei enää teetetty niin paljon töitä, vaan leikkimiselle jäi aikaa. Maan vaurastumisen myötä teollisesti valmistettuja leikkikaluja alkoi olla yhä enemmän ja lasten vaatteet muuttuivat mukavammiksi ja aikuisten muotia myötäileviksi.

Laps’ Suomen –näyttely esittelee lapsuuden muuttumista eri teemojen kautta: kasvatus, terveys, päivähoito ja koulu, työnteko, leikit, sotavuodet sekä vaatetus. Esillä on muun muassa leikkikaluja, vaatteita ja lasten hoitoon käytettyjä esineitä sekä runsaasti valokuvia.

Museon galleriahuoneessa on samaan aikaan esillä oheisnäyttely Lasten parhaaksi. Siinä kerrotaan vapaaehtoistyöstä, jota Kainuussa on tehty lasten auttamiseksi.

Tulevat näyttelyt 2017:

1.10.-31.12.      Kajaanin seminaari
Opettajankoulutusta Kajaanissa 1900-1974.

Galleriahuoneessa
28.5.-17.9. Lasten parhaaksi

Viimeksi muokattu

31.5.2017