Olet täällä

Kirjastotalo

Kirjasto taideteos

Kirjaston pohjakartta (pdf)

Kirjastotalo 30-vuotta

Ensimmäinen kansalle tarkoitettu lainakirjasto perustettiin Kajaaniin vuonna 1860, kirjastotoiminta vakiintui pari vuosikymmentä myöhemmin. Kirjasto toimi monissa eri paikoissa, pisimpään vanhassa kiinteistössä Brahenkadulla. Nykyinen kirjastotalo valmistui vuonna 1985.  Pääkirjaston on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Ky ja sisustuksen ja erikoiskalusteet  alunperin Sisustussuunnittelu ja teollinen muotoilu Sistem Oy (Riitta Kukkasniemi).

Kirjastotalon 30-vuotisjuhlan kunniaksi koottiin listaus kirjaston tapahtumista.

 

Kirjaston taide

Kirjastosalin yläpalkkia koristaa taiteilija Ulla Rantasen seinämaalaus "Kulttuurin kuvat" (1987). Se koostuu kahdeksasta kulttuurisymbolista, jotka kuvaavat ihmiskunnan vuosituhansia vanhaa sivistystä. Esineet ovat vasemmalta oikealle pronssivati, egyptiläinen pää, risti, joonialainen pylväs, vene, Samothraken Nike -veistos Pariisin Louvressa, kivikirves ja kampakeraaminen astia. Maalaus on kooltaan 2 x 24 metriä.

Kirjastoon on sijoitettu myös Matti Koskelan teos “Kainuu" vuodelta 1976.

Koskela Matti

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasten- ja nuortenosastolla on esillä Arto Hyyryläisen pienoisveistos "Karitsa" (1986) ja aikuisten lainausosastolla Niilo Rikulan pienoispatsas runoilija Isa Aspista (2002).

karitsa pieni
Isa Asp pieni
 
Juhani Nissisen raudasta hitsattu Resupekka  tarkkailee korkeuksista.
resupekka2.jpg