Olet täällä

Näyttelytiedote

Näkyväksi neulottu Kajaanin taidemuseossa 11.2.-6.5.2018

 

Liisa Hietanen, Hyäryllistä-ryhmä, Rósa Sigrún Jónsdóttir, Elina Juopperi, Melek Mazici, Annukka Mikkola, OLEK & Michelle P. Dodson, Ulla Pohjola, Sonja Salomäki, Suvi Solkio, Minna Soraluoma ja Sanni Weckman

Kahdentoista lankapohjaisia teoksia tekevän taiteilijan tai taiteilijaryhmän teoksissa kohtaavat kuvataide ja käsityö. Teokset puhaltavat uutta henkeä perinteisiin käsityön työtapoihin ja aiheisiin. Kansainvälistä näkökulmaa näyttelyyn tuovat islantilainen kuvataiteilija Rósa Sigrún Jónsdóttir ja New Yorkissa asuva puolalaislähtöinen virkkaajatähti OLEK.

Näyttelyn teosten aihemaailma on moninainen ja yllättävä. Liisa Hietanen tarkastelee virkatuissa ja neulotuissa teoksissaan meitä ympäröivää maailmaa ja arkea. Hietasen virkatut ja neulotut Kyläläiset ovat luonnollisen kokoisia tavallisia ihmisiä. Samalla ne ovat yksilöllisiä ja tunnistettavia persoonia, jotka läheltä tarkasteltuna paljastavat ainutlaatuisuutensa. Myös Hyäryllistä-ryhmän (Jouko Korkeasaari, Sari Koski-Vähälä ja Heli Kurunsaari) teokset kumpuavat arjesta ja tutuista materiaaleista. Samalla ne rikkovat rutiineja ja yllättävät. Tavoitteena on näyttää, miten jokapäiväisiä asioita on mahdollista nähdä ja tarkastella toisin.

Käsityöllä on vankka asema suomalaisessa kulttuurissa, mutta kuvataidetekniikkana se on usein muualla kuin taidekoulussa opittua. Käsityössä hiljainen tieto kulkee usein sukupolvelta toiselle. Melek Mazicin kirjonnalla toteuttama teos palaa taiteilijan lapsuuteen Turkissa, jossa hänen tätinsä opettivat hänelle kirjonnan, jotta hän oppisi olemaan hiljaa ja keskittymään. Kirjonta oli kuin meditaatiota, joka jätti jälkeensä vahvat muistot ja kuvat.

Käsityötaidon ja -tradition siirtymistä käsittelevät teoksissaan myös Elina Juopperi ja Sanni Weckman. Weckman oli suunnitellut yhteisen ryijyn tekemistä Hillevi-isoäitinsä kanssa. Yhteinen projekti jäi kuitenkin tekemättä mummon yllättävän poismenon johdosta. Weckman on ikuistanut isoäitinsä kuvan suureen kuvakudokseen. Elina Juopperi taas tutkii Perintö-teoksessaan suhdettamme perinnetekstiileihin. Perintö rakentuu pikkuhiljaa päällekkäin kootuista raanuista muodostaen lopulta ison, leveydeltään, pituudeltaan ja korkeudeltaan 1,8 m kuution. Taiteilija ja Kajaanin taidemuseo kutsuvat yleisön toimimaan taidemesenaatteina: raanuja Perintö-teokseen voi lahjoittaa koko näyttelyn ajan.

Yhtenä teosten aihepiirinä toimii luonto. Ulla Pohjolan kirjotut perhoset lainaavat kauneutensa suomalaisesta luonnosta. Pohjola yhdistää teoksiinsa luonnonmateriaaleja, joista osan hän on viljellyt itse ja osan kerännyt luonnosta. Rósa Sigrún Jónsdóttirin teosten aiheena on islantilainen parantava luonto ja hyvinvointia edistävä käsitöiden tekeminen. Yhteisöllinen tekeminen ja jakamisen kulttuuri näkyykin myös näyttelyn teoksissa: Jónsdóttirin teoksen islantilaiset lääkekasvit toteutti ryhmä virkkaajia kertoen niihin liittyviä tarinoita. Suvi Solkio taas on kerännyt yleisöltä painajaisaiheita, jotka hän on kirjonut teokseensa.

Näyttelyn teokset osoittavat myös, että pehmeäksi mielletty käsityö voi ottaa kantaa. Virkkaajatähti OLEK tunnetaan mm. virkkaamalla verhoilluista kokonaisista taloista. Hän haluaa tuoda väriä, energiaa ja yllätyksiä tiloihin, joissa ihmiset liikkuvat ja jakaa teoksensa yleisön kanssa. OLEKin teoksilla on samalla vahva yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus. Tämä näkyy myös Kajaanin taidemuseoon esille tulevissa kantaaottavissa videoteoksissa. OLEK puolustaa aktiivisesti naisten oikeuksia, seksuaalista tasa-arvoa ja ilmaisunvapautta.

Minna Soraluoman Ikonostaasi-teoksen materiaalina ovat kauppaketjujen muovikassit, jotka hän on leikannut ohueksi, serpentiinimäiseksi suikaleeksi. Tästä langasta hän virkkaa kassin miniatyyrikuvan. Yhteen koottuina ne ovat hiljentymispaikka kulutuksen reunamilla, ikoniseinä, josta voi löytää tuttuja muistumia vuosienkin takaa. Sonja Salomäki on kiinnostunut taiteen mahdollisuuksista kansalaisaktivismissa. Näyttelyssä esillä olevissa ryijyteoksissaan hän tarkastelee urbaania kaupunkiympäristöä ja sen asukkaita.

Käsityöharrastus on noussut suosioon ja käsityöstä on tullut yksi voimauttavan tee se itse -kulttuurin muoto, johon liittyy taitojen jakaminen ja yhdessä tekeminen. Näkyväksi neulottu -näyttelyssä pääsee myös osallistumaan. Koululaisille suunnatuissa työpajoissa Annukka Mikkolan teoksen pesät saavat uudet asukkaat. Lisäksi taidemuseolla järjestetään kevään kuluessa käsityöiltoja, luentoja sekä taiteilijatapaamisia. Näyttelyyn liittyvästä ohjelmasta tiedotetaan museon verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla.

Näkyväksi neulottu -näyttely toteutetaan yhteistyössä Keravan taidemuseon kanssa ja sen on kuratoinut taiteen tohtori Minna Haveri.

Lue lisää taiteilijoista:
Liisa Hietanen
Hyäryllistä-ryhmä
Melek Mazici
Elina Juopperi
Sanni Weckman
Ulla Pohjola
Rósa Sigrún Jónsdóttir
Suvi Solkio
OLEK
Minna Soraluoma
Sonja Salomäki
Annukka Mikkola

Takaisin Näyttelyt-sivulle