Olet täällä

17.10.2016 - 10:57

Kajaanilaiset nuoret suunnittelevat oman nimikkoruoka-annoksen

Bataatti-porkkanasosekeitto
Nuhevima-projektissa lisätään nuorten tietoisuutta hedelmien, vihannesten ja marjojen terveellisyydestä nuoria osallistavalla tavalla

Moussaka, broilerpastavuoka ja bataatti-porkkanasosekeitto saavat uutta potkua kainuulaisten nuorten käsittelyssä, kun Kainuun ammattiopistossa tuunataan uusia nimikkoruoka-annoksia koulun opetuskeittiössä syksyn 2016 aikana.

Kainuun ammattiopisto osallistuu vuosina 2015-2017 Turun yliopiston NuHeViMa-projektiin, jonka tavoitteena on toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevien nuorten kasvisten käytön ja kasvistietoisuuden lisääminen. Lähtökohtana on koko syksyn kestävä tuotekehitystyöpajojen sarja. Nuoret pääsevät toteuttamaan luovuuttaan ideoimalla ja kehittämällä kasviksista uusia herkkuja koulukavereilleen ja opettajilleen. Uusia annoksia päästään maistelemaan marras-joulukuussa. Mukana yhteistyössä on vahvasti Kajaanin Mamselli.

- Projektin toisena toteutusvuonna Kajaanissa opiskelijat kehittävät osana ammattiopintoja ja yhdessä koulun keittiöhenkilökunnan kanssa koululle kasvisvoittoisia nimikkoannoksia, kertoo professori Anu Hopia Turun yliopistosta.  Viime vuonna ruokaan tutustuttiin aistilähtöisen näkökulman kautta.

Työsarkaa uusiin makuihin tutustumisessa kuitenkin on, sillä syksyllä 2015 tehdyn ensimmäisen kouluissa tehdyn kyselyn mukaan vielä eivät ole bataatit, mustajuuret ja maa-artisokat päätyneet n. 16-vuotiaiden nuorten suosikkivihannesten listalle, vaikka kyseisten kasvisten menekki on noussut hurjasti satokausivihannesten tehostuneen markkinoinnin myötä.  Tutut peruskasvikset kurkku, porkkana, peruna, tomaatti ja paprika pitävät selkeästi viiden kärkeä hallussaan. Kasvisten syönnin määrää tulisi myös nuorten vielä huimasti parantaa: ensimmäiseen, eri puolilla Suomea kyselyyn vastanneista 115 opiskelijasta noin puolet söi vain 1-2 annosta kasviksia päivässä, vaikka suositus on 5 annosta.

- Kasvisruokapäivät ovat yleensä haastavia koulussa, joten on hyvä kuunnella opiskelijoita siitä, mikä ruoka maistuisi heille parhaiten kasvisvoittoisena, huomioi projektipäällikkö Susanna Ihanus.

Nuhevima-projektissa lisätään nuorten tietoisuutta hedelmien, vihannesten ja marjojen terveellisyydestä nuoria osallistavalla tavalla, sekä toteutetaan kolme menekinedistämisen kokonaisuutta: Tiedotuskampanja terveellisestä ruokavaliosta, pitkäjänteinen tutustuminen uusiin makuihin ja tuotteisiin, sekä uusien tuotteiden tuotekehitys.

Nuorten terveellisten ruokailutottumusten tukemisen lisäksi parannetaan kotimaisen ruuan ja ruuantuottajien ja -tekijöiden arvostusta nuorten keskuudessa, sekä edistetään ravitsemus- ja kouluruokasuositusten vaikuttavuutta. Projekti toteutetaan neljässä eri puolella Suomea sijaitsevassa oppilaitoksessa Turussa, Seinäjoella, Eurajoella ja Kajaanissa.

Projektista voi lukea kuulumisia verkosta nuhevima.blogspot.fi. Projektia rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaketju-hankkeet. Projektiaika on 1.3.2015-31.12.2017 ja sen koordinoinnista vastaa Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Susanna Ihanus
p. 050 464 0949                                                                                     
susanna.ihanus@utu.fi

Uusimmat