Olet täällä

Kritiikit, Korjaamo

Marjis Ahvenjärvi, Lapin kansa 9.9.2019

Teatteriarvio: Korjaamo haastaa ja naurattaa – Syysmaa ja Koivukangas ovat huikea kombo 

 

Rovaniemen teatterin syyskausi hyrähti käyntiin Korjaamolla. Alunperin Kansallisteatterille kirjoitettu nykynäytelmä kertoo monitasoisesti ystävyydestä. 

Tarina sijoittuu autokorjaamolle, jota uhkaa konkurssi. Korjaamon omistaja Jallu (Kari Koivukangas) sekä apulaiseksi palkattu Ola (Marko Syysmaa) eivät kuitenkaan jää voivottelemaan onnettomuuttaan, vaan päättävät pelastaa yrityksen ryhtymällä tekemään Youtube-videoita nykyajan malliin. Mitä siitä seuraa? Hauskaa, ratkihauskaa. 

Korjaamolla kunnostetaan autoja ja ystävyyttä. Käydään läpi lapsuutta, nuoruutta ja tätä päivää. Tarinaan mahtuu onnea ja onnettomuutta kuten meidän jokaisen tarinaan. 

Jallu ja Ola ovat kasvaneet hyvin erilaisissa perheissä. Toinen ponnistaa työläistaustasta ja toinen akateemisista oloista. Tämä vastakkainasettelu kipinöi alusta loppuun asti ja oivalluttaa katsojaansa siitä, miten kokonaisvaltaisesti lähtökohdat vaikuttavat ihmisen elämään. 

"Pitää olla gasoa ja kipinää", sanoa lasauttaa Jallu Olalle, kun puhutaan siitä, mitä se hyvä elämä on. 

Totisesti gasoa, kipinää ja paljon muuta tarjoavat myös näyttelijät. Marko Syysmaa ja Kari Koivukangas ovat huikea kombo. Olipa ilmaisu isoa, mininiukkaa, kiihkeää, hillittyä, sielukasta tai sysisynkkää, aina on partneri messissä. 

Tätä se on: näyttelijäntyön parhaus. Kaksi hyvin erilaista, kaksi häkellyttävän taitavaa antavat yhdessä kaikkensa. Katsoja kiittää – kun malttaa hengittää. 

Korjaamon lavastus tavoittelee paja-arkea. Se on konstailematon ja antaa kaiken tilan sisällölle. Moottoreita tässä korjataan, sinun ja minun. 

Ystävyyden ja yhteisöllisyyden voimaa tässä etsitään, sinun ja minun. Riitämme aivan hyvin keskeneräisinä, sinä ja minä. Mikä lohduttava ja valoisa ajatus tätä näytelmää kantaa! 

Kaikki me olemme nykyisin korjaamolla töissä, joka ainoa; uutta tulvii ja entiset konstit eivät riitä. On sopeuduttava, on uskallettava uuteen. Mutta ei hampaat irvessä, pakkopuristimella, vaan uteliaisuus kainalossa ja rooleja rapisuttaen. Vanhasta otetaan paras ja uudesta uljas koppi. Jallun sanoin: "Rumpujarrut on hyvät ja tehokkaat." 

Täytyy korjata: teatterin syyskausi ei hyrähtänyt vaan jyrähti käyntiin. Eikä huono, että naapurikatsojan silmät säkenöivät jälleennäkemisen ilosta, kun esityksen Triumph Bonneville paljastui pressujen alta: moottoripyörä on moottoripyörä. 

Mikä ilo viedä ensi viikonloppuna oululaiset vieraat Rovaniemen teatteriin. Nyt on mitä näyttää.