Olet täällä

Tapahtuma-aluekortti - Kauppatori

Kauppatori
Kauppatori

Kuvaus alueesta ja sijainti

Kauppatori on aivan Kajaanin keskustan läheisyydessä sijaitseva torialue johon kuuluu toriaukio, parkkialue, toripuisto sekä vierasvenelaituri.  Lönnrotinkatu ja kauppakatu jalkakäytävineen sekä Kajaaninjoki rajaavat toria. Kauppatori on kesäaikaan torimyynti- sekä ympäri vuoden markkinakäytössä. Joenpuoleisella laidalla sijaitsevasta toripuistosta löytyy muun muassa Pietari Brahen patsas, kiinteä esiintymislava sekä lasten leikkipaikka.  Toriaukio on kooltaan noin 3000 m2, parkkialue noin 2000 m2 ja toripuisto noin 4000 m2. Sijainti karttalinkkinä.

Hinnoittelu

Kauppatorin hinnoittelun perustan muodostaa kiinteiden myyntipaikkojen hinnoittelu. Torin tapahtumakäytön hinnoittelu välillä 1.10. – 30.4. tapahtuu sopimuksen mukaan. Katso Kauppatorin hinnoittelu ja lisätietoja varaustoiminnasta vastaavalta.

Tapahtumasuositukset

Kauppatori soveltuu erityisesti torimyynti, markkina ja kirpputori käyttöön. Toripuisto esiintymislavoineen soveltuu musiikki tms. esityksiin. Toripuistossa on järjestetty muun muassa runoviikon esityksiä, musiikkiesityksiä, leikkipaikan yhteydessä karuselli- ja pomppulinna-aktiviteettejä sekä kalastuskisan palkintojenjakoa. Kesäaikana touko-syyskuussa torikauppa ja markkinat rajoittavat toriaukion tapahtumakäyttöä ja esimerkiksi suuren yleisötapahtuman järjestämismahdollisuudet ovat rajalliset. Talviaikaan tori huomattavasti vähemmällä käytöllä, jolloin myös tapahtumanjärjestämismahdollisuudet laajenevat.

Pinnat ja rakenteet

Toriaukio on keskiosastaan asfaltoitu ja reunamilta mukulakiveä. Joenpuoleinen puisto on nurmea ja parkkialue asfalttia. Lönnrotinkadun ja Kauppakadun puoleisista osista kulku muutaman porrasaskelman kautta torille, rampit pyörätuoleja varten sijaitsevat kaikissa torin kulmissa sekä puistonpuolelta on esteetön kulku.  Puistossa sijaitseva esiintymislava on noin 32 m2. Puistossa on runsaahkosti puita, jonkin verran pensaita sekä sorapintaisia jalkakäytäviä. Joenrantaa pitkin kulkee asfaltoitu jalkakäytävä. Toriaukiolla on asfaltissa kiinnikkeitä rakennelmia varten. Toriaukion laidalla on kiinteä jäätelönmyyntipaikka sekä kahvilapaikka. Alueella on kattava valaistus.

Käytön rajoitukset

Torialue on pääasiallisesti torikauppakäytössä 1.5. – 30.9. välisenä aikana. Järjestettävät tapahtumat eivät saa häiritä torikauppaa. Vuosittain järjestetään myös neljät markkinat, jolloin torialue ja parkkipaikat täyttyvät helposti.  Toripuiston rakenne puineen ja pensaineen sekä esiintymislavan pieni koko rajoittavat suuren yleisötapahtuman kuten konsertin järjestämistä puistoalueella. Pietari Brahen patsas sekä lasten leikkipaikka on otettava huomioon rakenteita suunnitellessa. Pintoja vaurioittavien kiinnikkeiden käyttö on kiellettyä.

Lupajärjestelyt ja käytössä huomioitavaa

Tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia tapahtuman tarvitsevista luvista ja ilmoituksista, kuten meluilmoituksesta, yleisötilaisuusilmoituksesta poliisille, jätehuollosta ja pelastussuunnitelmasta. Katso lisätiedot Yleisötilaisuuden järjestäminen. Vuokraajan on noudatettava torivalvojan ja muiden valvontaviranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Järjestäjä vastaa alueen siistiydestä ja siivoamisesta.

Veden ja sähkön saatavuus

Alueella on useita sähköpisteitä, kts. kantakartta. Tapahtumien järjestäjiltä peritään sähköstä erillisen vuokrasopimuksen mukainen korvaus. Kaupunki ei vastaa sähkönsiirtoon tarvittavista välineistä kuten sähköjohdoista. Suuremmassa sähköntarpeessa ota yhteyttä paikalliseen sähköyhtiöön: Loiste Oyj, puh. 0800 9 2000 ja https://www.loiste.fi/.

Alueella on kaksi vesipistettä, kts. kantakartta.  Suuremmassa vedentarpeessa tiedustelut Kajaanin vesi – liikelaitokselta puh. (08) 6155 2949 tai kajaaninvesi(at)kajaani.fi.

Kulkuyhteydet ja pysäköinti

Kauppatori sijaitsee keskustan hyvien liikenneyhteyksien läheisyydessä. Rautatieasemalle matkaa on noin 600 metriä ja linja-autoasemalle noin 400 metriä. Torin laidalla on myös taksiasema. Lue myös joukkoliikenteen Liikenneyhteyksistä. Torin viereltä löytyy kiekollinen pysäköintialue, lähellä on myös muita pysäköintialueita. Katso myös linkki keskusta-alueen pysäköintikartasta.

Varaaminen

Varaustoiminnasta vastaa kaupungin ympäristötekninen toimiala/katu ja puisto – tulosyksikkö. Varaukset otetaan vastaan ja lisätietoa saa Kajaanin Kaupunki p. 08-61551

 

Tarkemmat tapahtumajärjestämiseen liittyvät luvat ja ilmoitukset, ks.

Yleisötilaisuuden järjestäminen


Kauppatori

 

Kauppatori

Kantakartta 

Ilmakuva