Olet täällä

Tärkeää muistaa!

Tarkkaile vedenkulutusta
Kulutusta kannattaa seurata säännöllisesti. Jos vesimittari pyörii, vaikka kiinteistössä ei käytetä vettä, voi putkistossa tai vesikalusteissa olla vuoto. Vuotavat hanat ja wc-kalusteet voivat lisätä vuotuista kulutusta huomattavia määriä.

Estä vesimittarin ja -putkien jäätyminen
Riittämättömästi suojatut vesiputket ja mittarit jäätyvät helposti pakkasella. Jäätyminen voi aiheuttaa mittavan vesivuodon kiinteistölle.

Tarkista, että vesimittari on riittävän lämpimässä tilassa, ilmanvaihtoluukut ja laitetilan ulko-ovi on suljettu. Kovien pakkasten aikana tonttivesijohtojen ja vesimittareiden jäätyminen voidaan estää eristämällä etenkin alle kahden metrin syvyydessä olevat putket huolellisesti. Voit estää tonttijohtojen jäätymisen myös juoksuttamalla vettä hanasta hyvin pienellä virtauksella. Vesihanan voi jättää tippumaan, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen. Varmista, että juoksutettava vesi pääsee esteettä viemäriin.

Jos vesiputki jäätyy tai rikkoutuu, ota heti yhteyttä alan ammattilaiseen. Kiinteistön sisäputket sulattaa putkiurakoitsija. Jäätyneestä vesimittarista on oltava yhteydessä Kajaanin Veteen.

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin
Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin eikä wc-pönttöön. Jähmettyessään rasva tukkii putkistot ja aiheuttaa laajoja ja kalliita vahinkoja.

Laita biojäteastiaan kiinteä tai hyytynyt rasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä. Erilliskerätty biojäte käytetään biokaasun tuotantoon tai kompostoidaan laitosmaisesti, jolloin siitä saadaan multaa.

Laita nestemäinen rasva sekajäteastiaan suljetussa pakkauksessa. Sekajäte hyödynnetään jätevoimassa energiaksi.

Viemäri ei ole roskis
Viemäriin sopimattomat jätteet, nesteet ja vieraat esineet aiheuttavat usein tukoksia ja jopa viemäritulvia kiinteistön omissa putkistoissa ja yleisessä viemäriverkostossa. Viemäriverkosto laitteineen toimii hyvin kun sitä käyttää oikein, eli kun kiinteistöstä johdetaan viemäriin vain sinne kuuluvat jätevedet.