Olet täällä

Tunnustukset ja palkinnot

Uusperheteko-palkinto Syyllinen-näytelmälle 6.11.2020

Suomen Uusperheiden Liitto jakoi vuoden 2020 Uusperheteko -palkinnon

Kilpailussa etsittiin tekoja, jotka ovat tuoneet uusperheitä koskettavia teemoja näkyväksi, tukeneet tai edesauttaneet uusperheiden hyvinvointia tai vahvistaneet uusperheiden asemaa yhteiskunnassa.
 
”Supli halusi yleisölle avoimella äänestyksellään tuoda tietoisuuteen kaikkia niitä arvokkaita tekoja, joita uusperhetematiikan esiin nostamiseksi on tänäkin vuonna tehty monin eri tavoin ja monilla eri elämänalueilla” kertoo Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja Kirsi Heikinheimo.
 Sanna Heikkisen Kajaanin kaupunginteatterille käsikirjoittama ja ohjaama Syyllinen -näytelmä sai Vuoden 2020 Uusperheteko -äänestäjät liikkeelle.

Heikkisen näytelmässä nostettiin esiin monen uusperheen arjessa vaikuttavia keskeisiä kysymyksiä kuten: Miten saada yhdistettyä perhe, kun ulkopuolelta tulevia muuttujia, vaikuttajia ja eri suuntiin repiviä tahoja on läsnä lukuisia? Voisivatko kaikki perheenjäsenet olla onnellisia, vai kenen onnen ehdoilla toimitaan? Supli oli mukana jo näytelmän työstämisvaiheessa ja myönsi näytelmälle Supli suosittelee -sertifikaatin marraskuussa 2019.

Heikkinen palkittiin 6.11.2020 Suplin Merkityksellinen elämä uusperheessä – webinaarin yhteydessä, taidemaalari Asta Vehviläisen upealla maalauksella "Rohkeuden äärellä". Palkinnon luovuttivat kansanedustaja Sofia Virta sekä Suplin puheenjohtaja Petri Rainio.

Kajaanin kaupunginteatterin puvustolle Yhteisvoimapalkinto THALIA-juhlassa 9.3.2020 » 
Sanna Heikkiselle Teatteritekopalkinto 15.2.2020 » 
Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitykselle Tänään koulun jälkeen 11.3.2019 » 
Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustus Kajaanin kaupunginteatterille ennakkoluulottomasta ohjelmistopolitiikastaan uusien näytelmien tilaajana 11.3.2019  » 
Valaistusmestari Olli Seppäselle Suomen näyttämötaiteiden kultainen ansiomerkki 1.8.2018  »
Näyttelijä Esko Vatulalle Lönnrot-mitali 6.5.2018 » 
Vuoden teatteri 2003 - Kajaanin Kaupunginteatteri »  

 

Kajaanin kaupunginteatterin puvustolle Yhteisvoimapalkinto THALIA-juhlassa

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan yhteisöt palkitsivat teatteriväkeä THALIA-juhlassa Tampereella.  Tampereen Komediateatterissa pidetyissä juhlissa on palkittu vuonna 2019 teatterialalla ansioituneita tekijöitä. 

Yhteisvoimapalkinnon 2020 sai Kajaanin kaupunginteatterin puvusto, joka luo laadukasta jälkeä tehden työtä suurella sydämellä, vahvalla ammattitaidolla ja pienin resurssein hyvän työilmapiirin vallitessa. Erittäin taitava ja toimiva puvuston tiimi osallistuu aktiivisesti työpaikan ongelmien ratkomiseen, taiteellisiin keskusteluihin ja työryhmän työn tukemiseen. Pirkko Paananen, Ulla Heikkinen, Tiina Siltala sekä Riitta Raunio ovat kollegoina luotettavia, turvallisia ja ystävällisiä ja kantavat yhteenlaskettuna 150 vuoden työkokemusta Kajaanin teatterista.
Yhteisvoimapalkinnon jakoi Teatterialan Ammattilaiset TAM.

Teatterialan Ammattilaiset TAM ry myöntää Voimavara- ja Yhteisvoimapalkinnot yhteisöllisyyttä, työhyvinvointia ja yhdenvertaisuutta toiminnallaan edistäville teatterialan ammattilaisille. Haluamme palkinnoilla nostaa esiin tervettä yhteistyön ilmapiiriä rakentavia tekijöitä. Vuosittain jaettavat rahapalkinnot julkistettiin vuonna 2018.

Voimavara jaetaan aktiivisesti työhyvinvointia rakentavalle henkilölle, joka auttaa ja kannustaa muita, ja jonka teot ja toimet vahvistavat hyvää ilmapiiriä. Yhteisvoima jaetaan ryhmälle, osastolle tai työporukalle, joka rakentaa hyvää yhteistyötä jonka vuorovaikutus on terveellä ja dynaamisella pohjalla. Palkinnonsaajat on valittu jäsenten ehdotuksista. 


Sanna Heikkiselle Teatteritekopalkinto

Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry palkitsi monipuolisen teatterintekijän Sanna Heikkisen Uusperhe-seminaarissa 15.2.2020 Kajaanissa.

Alueteatterityön lisäksi Sanna Heikkinen toteuttaa teatterikasvatusta, kirjoittaa ja ohjaa näytelmiä.

Teatteritalon näyttämöllä 15. helmikuuta kantaesityksensä saanut SYYLLINEN on Sanna Heikkisen käsikirjoittama ja ohjaama herkkä ja vilpitön uusperhedraama.

Kajaanin kaupunginteatterin tukiyhdistys on jakanut Teatteritekopalkintoa joka toinen vuosi. Ensimmäinen palkinto myönnettiin Generaattorille vuonna 2006. Edellisen palkinnon vuonna 2017 sai Tänään koulun jälkeen- työryhmä.


 

Thalia-juhlassa palkinto ja tunnustus Kajaaniin 
Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon sai Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin esitys Tänään koulun jälkeen. 
Kajaanin kaupunginteatteri vastaanotti tänä vuonna myös Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen ennakkoluulottomasta ohjelmistopolitiikastaan uusien näytelmien tilaajana. 

Esittävien taiteiden, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattitekijöitä on palkittu alan yhteisessä Thalia-juhlassa 11.3.2019. Palkintoja jaettiin yhteensä 17, niitä myöntämässä on ollut 10 järjestöä.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry. palkitsi Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksella Kajaanin kaupunginteatterin

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n jakaman palkinnon nimi on Kiitos kotimaisesta näytelmästä. Kiitos kotimaisesta näytelmästä on vuodesta 1975 asti jaettu palkinto, joka myönnetään teatterille tai muulle taholle, joka on tukenut kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamista ja esittämistä. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain.
Kajaanin kaupunginteatteri on jo vuosien ajan tilannut ja esittänyt uutta kotimaista draamaa ennakkoluulottomasti, riskejä ottaen, paikallisuutta kunnioittaen ja siitä ammentaen. Sitoutuminen paikalliseen ja monimuotoiseen uuteen näytelmään on sitä teatterin äidinmaitoa, josta elävä ja ajassa kiinni oleva taidelaitos kasvaa ja kehittyy – luo omat maailmansa ja on valmis myös viemään ne katsojan luo.

Kajaanin kaupunginteatteri ei odota, että katsoja tulee teatterin luo, vaan osallistaa yleisönsä ja tuo taiteen sen saataville.

Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon 2019 sai Kajaanin kaupunginteatteri alueteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto Tänään koulun jälkeen

Esityksen ovat kirjoittaneet Janne Kinnunen ja Eino Saari, sen on ohjannut Eino Saari, puvustanut Pirkko Paananen ja äänisuunnittelun on tehnyt Matias Nieminen. Esiintyjät ovat Janne Kinnunen ja Matias Nieminen.
Lasten- ja nuortenteatteri -palkinnon myöntää Suomen Teatterit ry ja Suomen Assitej ry. Palkinto myönnetään ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto on jaettu ensimmäisen kerran v. 2008. Palkinto on tunnustuspalkinto, jonka yhteydessä vuonna 2019 jaetaan 1000 euroa.
Lasten- ja nuorten teatteripalkinnon vuonna 2019 jakoi elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Saara Cantell.
Perustelut:
“Lasten- ja nuorten vuoden 2019 teatteripalkinnon saajasta päättäminen on kunniatehtävä, jonka otin nöyränä vastaan. Jos olisin tiennyt, miten vaikea tehtävä on kyseessä, olisin varmasti kieltäytynyt.
Palkintoraati oli valinnut kovatasoisesta ehdokasjoukosta kaksi upeaa, keskenään kovasti erilaista finalistia, jotka molemmat tekevät hienoa, syvästi ja laajalle vaikuttavaa teatteria.
Lähes mahdottoman valinnan tehdessäni toivon sydämestäni, että nyt hopeasijalle jäävä finalisti muistetaan ilmoittaa tämän palkinnon saajaksi jatkossakin!
Valintani vuoden 2019 lasten ja nuorten teatteripalkinnon saajaksi osui ryhmälle, jonka esitys taltiointinakin koettuna saa kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn – mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojan sydämessä.
Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maalinsa viiltävän tarkasti. Vuosien kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa, on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti.”Valaistusmestari Olli Seppäselle Suomen näyttämötaiteiden kultainen ansiomerkki 

”Kun ite tekkee saapi sellaisen mikä sattuu tulemaan”
Suomen teatterijärjestöjen keskusliitto on antanut Kajaanin kaupunginteatterin valaistusmestari Olli Seppäselle Suomen näyttämötaiteiden kultaisen ansiomerkin 40 vuoden toiminnasta vihrein ruusukkein tunnustuksena tuloksellisesta työstä Suomen teatterielämän hyväksi Helsingissä elokuun 1. päivänä 2018.
Ansiomerkin luovuttivat teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen, talouspäällikkö Anne Kovalainen ja alueteatterituottaja Sanna Heikkinen. 
Olli Seppänen on työskennellyt Kajaanin kaupunginteatterissa yli 40 vuotta. Seppänen on työssään pyrkinyt luomaan valaistuksellaan lumoa ja illuusiota katsojien iloksi. Hänen mottonsa onkin ollut vaatimattomasti: ”Kun ite tekkee saapi sellaisen mikä sattuu tulemaan”.


Näyttelijä Esko Vatulalle Lönnrot-mitali 
Mitali näyttelijäkonkarille

Näyttelijä Esko Vatula vastaanotti Elias Lönnrot -mitalin ”Läsnäolon voimasta, vahvoista tulkinnoista”.
Vatulan lavasäteily on houkutellut teatterin taikapiiriin katsojia jo useista sukupolvista. Hän on tulkinnut Kajaanin kaupunginteatterin näyttämöllä lukemattomia tärkeitä rooleja niin kainuulaiselle kuin valtakunnalliselle yleisölle jo yli 30 vuoden ajan.
Viimeisimmässä roolissa ”meidän isänä” kiteytyy näyttelijän moni-ilmeinen ja eläytyvä tapa työskennellä. Elämän ja teatterin raja häviää Vatulan koskettavassa roolissa.
Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto jakoi vuosijuhlassaan 6.5.2018 apurahoina 246 000 euroa. Jakosumma on Kainuun tähänastisista jaoista suurin. Hakemuksia tuli yhteensä 184 ja apurahan sai 20 hakijaa.
 


 

Vuoden teatteri 2003 - Kajaanin Kaupunginteatteri

Valintaraadin perustelut:
Vuoden teatteria vuonna 2003 valitseva raati tunsi olevansa teatterikeskustelun hermolla, hetkittäin suorastaan myrskyn silmässä.
 
Muotoillessaan syksyllä vuoden teatterin kriteerejä raati kirjasi ensimmäiseksi kohdaksi ”taiteellinen kunnianhimo, riskien ottaminen ja sitoutuminen”; toiseksi kohdaksi osaamisen ja uskalluksen; kolmanneksi selkeän näkemyksen tulevaisuudesta.

Hakemuksista ja ehdotuksista nousi erityisenä kysymyksenä se, miten taiteellinen kunnianhimo ja osaaminen yhdistyivät sitoutumiseen ja todellisuudentajuiseen näkemykseen omasta tulevaisuudestaan. Taiteellista tasoa tarkastellessaan raati oli osin kiinnostuneempi muista kuin festivaaliesityksistä, koska haluttiin nähdä, miltä teatterin ns. tavallinen produktio näyttää ja miten osaamisen eri alueet sellaisessa näkyvät.

Eroja näkyi myös siinä, miten tuoreita ja tarkkoja olivat ne ympäristön ja toiminnan ehtoja koskevat havainnot, joihin teatterien strateginen ajattelu pohjasi. Teatterien itselleen luomat strategiat ja niiden pohjalta henkilökunnan ja taustaorganisaation kanssa käydyt keskustelut valaisivat sitä, millaista oli toisaalta henkilöstön sitoutuminen, millaista taustayhteisön halu edistää teatteriaan. Samalla valkeni myös jotain siitä, miten johtaja haluaa edistää teatteria tuon yhteisön osana.

Teatterikentällä tärkeää on ajatella luovasti ja yhä ammatillisemmin teatterinjohtajuutta. Se tarkoittaa uusia ideoita ja kombinaatioita taiteellisen ja taloudellisen vastuun yhteensovittamiseksi. Olkoon strategia mikä vain, tärkeintä on, että se perustuu oikeille päätelmille aktuaalisesta toimintaympäristöstä, ei pelkästään teatteriammatin sisältä katsotusta taidemaailmasta. Tähän strategiaan on myös sidosryhmien ja rahoittajan aidosti sitouduttava.

Valinnan kriteerit täyttää parhaiten Kajaanin Kaupunginteatteri.

Raati haluaa palkita Kajaanin Kaupunginteatterin ennen kaikkea ensemblena, yhteisönä, joka ei ole tinkinyt taiteellisista päämääristään. Se on luottanut ominaislaatuunsa ja omaan ääneensä. Kajaanin Kaupunginteatterin viime vuosina nähdyt valovoimaisimmat esitykset eivät raadille ole nimiä ja ilmiöitä, vaan pitkäjänteistä vuosia jatkunutta joukkuepeliä. Raati näkee myös, että Kajaanin kaupunki on poliittisella tahdollaan ilmaissut, miten teatteri on sen tärkein taidelaitos ja tehnyt siten kaupunkina strategisen valinnan.

Teatterin hyvä maine pohjoisen Suomen taiteellisena lippulaivana on myös kaupungin etu. Siksi Kajaanin Kaupunginteatteri nauttii oloissamme myös ainutlaatuisen hyvästä asemasta: sen omien tuottojen osuus on budjetoitu maan pienimmäksi. Kaikilla ei tähän etuun ole mahdollisuutta. Ratkaisu on paikallinen ja johtuu jo pitkään rakennetusta luottamuksesta. Suhde kaupunkiin nähdään vastavuoroisena, luottamus on ansaittava. Kajaani on aktiivinen vuorovaikutteisuuden etsimisessä lähialueillaan sosiaalisesti ja maantieteellisesti, mutta rajoissa, jotka eivät haittaa teatterin päätehtävää.

Kajaanin ensemble tunnetaan hyvin, onhan se lähes vuosittain ollut Tampereen teatterikesän vakiovieras. Henkilökunta on pitkäikäinen ja pysyvä, jota täydennetään määräaikaisilla näyttelijöillä. Taiteellinen erityisyys ja valtakunnallinen julkisuus vetävät yleisöä kauempaa. Lastenteatterista huolenpito on kuin huolehtimista elämästä itsestään. Raati kohtasi lapsiyleisön, joka repesi riemusta hulluttelun, energian ja kauneuden äärellä.

Kajaanissa osataan siis tehdä myös aidosti iloista teatteria, eikä se ole vähän. Vaikka Kajaanin Kaupunginteatteri on viime vuosina luodannut Suomea korpikuusen alta katsovasta vinkkelistään, se on katsonut sitä lahjomattomalla silmällä ja maantieteen tuomalla oikeutuksella. Sillä on sopivasti erilainen, toisiaan täydentävä, mutta yhteen puhaltava taiteellinen tiimi. Erityisen arvokkaana raati piti periaatetta, jonka mukaan näyttelijäkuntaa ei uuvuteta työllä. Elämä on kaikkinaista huolenpitoa. On tärkeää, että teatteri ilmaisee tavoitteekseen antaa toivoa ja näköaloja.

Kajaanin Kaupunginteatterin klassikkotulkinnat ja uutuudet ankkuroituvat maisemaansa ja toimivat yhteisöään vahvistavasti, kuten poliittinen teatteri tekee. Teatteri antaa katsojilleen aina lahjan, mutta sen voi antaa vain vilpittömällä sydämellä.

Pentti Paavolainen, pj Hanna-Leena Helavuori, Anna-Maria Klintrup, Erik Kiviniemi, Tuomas Auvinen, siht.